Svet

Francusko Ministarstvo odbrane odbacuje tvrdnje Nariškina: To je provokacija

Manevar koji je orkestrirao Nariškin još jednom pokazuje rusku sistematsku upotrebu dezinformacija, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva, povodom tvrdnji prvog čoveka ruske obaveštajne službe da je Pariz već pripremio 2.000 vojnika za slanje u Ukrajinu
Francusko Ministarstvo odbrane odbacuje tvrdnje Nariškina: To je provokacija© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Ministarstvo odbrane Francuske saopštilo je da su tvrdnje direktora ruske Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina o pripremama za slanje 2.000 francuskih vojnika u Ukrajinu dezinformacija, prenosi Rojters.

"Manevar koji je orkestrirao Nariškin još jednom pokazuje rusku sistematsku upotrebu dezinformacija. Smatramo ovu vrstu provokacija neodgovornom", navodi se u saopštenju. 

Sergej Nariškin izjavio je da se Francuska već spremila da pošalje 2.000 vojnika u Ukrajinu, kao i da će francuske trupe biti legitimna meta ruskih snaga. 

Francusko-ruski odnosi dalje su se pogoršali poslednjih nedelja otkako je Pariz povećao svoju podršku Kijevu, potpisujući bilateralni bezbednosni sporazum i obećavajući da će poslati još raketa dugog dometa, navodi Rojters. Podseća se i na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje mogućnost slanja evropskih trupa u Ukrajinu, iako je dodao da Francuska ne namerava da podstiče neprijateljstvo s Rusijom. 

image