Svet

Borelj Evropljanima: Ne plašite se, nećemo ginuti za Donbas; Zaharova: Mrtvi ne umiru dvaput

Dok šef evropske diplomatije umiruje javnost nakon nedavnih izjava francuskog predsednika, iz NATO-a poručuju da Ukrajina mora sprovesti dodatnu mobilizaciju
Borelj Evropljanima: Ne plašite se, nećemo ginuti za Donbas; Zaharova: Mrtvi ne umiru dvaput© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio je danas da ljude ne treba plašiti, pošto Evropska unija neće "umirati za Donbas".

Borelj je još poručio da to što Brisel podržava Kijev ne znači da je EU jedna od strana ovog sukoba i dodao da je do sada Brisel za Kijev izdvojio oružje vredno 31 milijardu evra.

"Mi živimo u miru, podržavamo Ukrajinu, a da nismo deo ovog rata. Ali, moramo se pripremiti za budućnost i povećati naše odbrambene sposobnosti. Poziv da bi Evropljani trebalo da budu oprezni zbog izazova sa kojima se suočavamo je ispravan, ali ne treba preterivati – rat nije neizbežan. Čujem izjave o neminovnosti rata... Ne treba plašiti ljude govoreći da je rat neizbežan. Potreba za podrškom Ukrajini je neizbežna. Ne radi se o tome da treba ginuti za Donbas, radi se o tome da treba pomoći Ukrajincima da ih ne bi ubijali za Donbas, ili da ih ne ubijaju u Kijevu kada ga bombarduju", rekao je on pred početak samita EU nakon nedavnih izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona, koje su izazvala podeljene reakcije javnosti. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u međuvremenu je kratko odgovorila na ovu poruku Borelja i poručila da Evropljani neće ginuti za Donbas "jer mrtvi ne umiru dvaput".

U isto vreme iz NATO-a, čija se vojna delegacija po prvi put od 2022. nalazi u Kijevu, danas stiže poruka da Ukrajini "nisu potrebne samo granate, već i ljudi kako bi se zamenili oni koji su poginuli i koji su ranjeni". "A to znači mobilizacija", rekao je šef vojnog komiteta Alijanse Roba Bauer, koji je zatim, govoreći o istoj, dodao da nije lako ljude ubediti u "liberalnu demokratiju".

image