Svet

Šta je trulo u američkoj vojsci: U samo dva meseca srušila se tri "apača"

Zvaničnici američkog vojnog vazduhoplovstva su 2023. godine priznali da se AH-64E "apači" suočavaju da značajnim porastom kvarova na generatorima električne energije
Šta je trulo u američkoj vojsci: U samo dva meseca srušila se tri "apača"Getty © Smith Collection/Gado

Američki helikopteri "apač" ponovo su se našli na udaru kritika, nakon što se još jedna letelica srušila u vojnoj bazi u saveznoj državi Vašington.

Helikopter AH-64E "boingove" proizvodnje pao je tokom redovne vežbe, preneli su mediji. Portparol vojne baze je pad pripisao "vazduhoplovnoj nesreći", ali nije detaljnije objasnio o čemu je reč.

Nakon nesreće, vatrogasne ekipe i zamenici poslani su na lice mesta da pomognu u spasilačkoj misiji. Prema rečima jednog od vatrogasaca, močvarni teren otežavao je operaciju.

Incident je treća zabeležena nesreća helikoptera "apača" američke vojske u samo dva meseca.

Helikopter AH-64 12. februara se srušio u blizini Solt Lejk Sitija, pri čemu su povređena dva pilota Nacionalne garde Jute. Nešto više od nedelju dana kasnije, dva vojnika su poginula kada se jedan "apač" srušio u ruralnoj šumovitoj oblasti u Misisipiju.

Američka Nacionalna garda je bila primorana da prizemlji sve svoje helikoptere, koje se nalaze na ispitivanju zbog potencijalnih bezbednosnih rizika.

Zvaničnici američkog vojnog vazduhoplovstva su 2023. godine priznali da se AH-64E "apači" suočavaju da značajnim porastom kvarova na generatorima električne energije.

Osim tri nedavne nesreće, helikopter AH-64E je takođe učestvovao u fatalnim nesrećama u prošlosti, uključujući u aprilu 2023. kada su se dva "apača" sudarila u vazduhu, ubivši tri američka vojnika.

image