Svet

Berbokova ne bi da šalje vojsku u Ukrajinu: Putin ne želi da pregovara, već da nas uvuče u rat

Nemačka ministarka spoljnih poslova se plaši da bi Ukrajina bude poražena u ratu. Ako Putin pobedi, izjavila je, bezbednost u Evropi i međunarodni poredak biće ugroženi
Berbokova ne bi da šalje vojsku u Ukrajinu: Putin ne želi da pregovara, već da nas uvuče u ratGetty © Sean Gallup

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Barbok ponovo je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da uvuče NATO u rat i da zato odbija pregovore o Ukrajini.

"Putin definitivno ne želi da pregovara", rekla je ona u intervjuu za medijsku grupu "Funke", a prenosi "Tagesšpigl".

Berbokova je dodala da će, ukoliko Rusija odnese pobedu u Ukrajini, bezbednost u Evropi i međunarodni poredak "biti ugroženi". Ipak, Berbokova se usprotivila slanju NATO trupa u Ukrajinu.

Na pitanje da li se nemački kancelar Olaf Šolc uplašio zbog ruske reakcije i da li je zbog toga  blokirao isporuku projektila "taurus", Berbokova je rekla da se ona ne plaši ruskog lidera.

U komentarima na društvenoj mreži Iks, Nemci su kritikovali izjave šefice Ministarstva spoljnih poslova. Sam Zapad je, prema ovim komentarima, doveo do eskalacije sukoba, kada je prekinuo pregovore o Ukrajini.

Putin je ranije rekao da Moskva neće da ratuje sa NATO-om, i to nazivao besmislicom. Ruski predsednik je ukazao na razliku u vojnoj potrošnji: 811 milijardi dolara prema budžetu SAD, nasuprot 72 milijarde dolara koje je za vojnu potrošnju namenila Rusija.

Krajem novembra, šef frakcije stranke "Sluga naroda" Vladimira Zelenskog u Vrhovnoj radi i član Komiteta za nacionalnu bezbednost David Arahamija izjavio je da su vojne operacije u Ukrajini mogle da se završe u proleće 2022, ali da ukrajinske vlasti nisu pristale na neutralnost Ukrajine.

Posle pregovora sa Rusijom u Istanbulu, tadašnji britanski premijer Boris Džonson pozvao je Kijev da ništa ne potpisuje sa Ruskom Federacijom i da "samo nastavi borbu". Kako je preneo list "Tajms", bivši britanski premijer negira da je prekinuo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nema nade da će se konflikt u Ukrajini uskoro završiti.

"Putin, što je više nego jasno, daje do znanja da ne poštuje nikakve racionalne argumente i vrednosti čovečanstva. On sigurno ne želi da pregovara", dodala je Berbokova.

"Od početka invazije u februaru 2022. godine, ruski predsednik je više puta testirao solidarnost nas Evropljana", izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke.

Berbokova se plaši da bi Ukrajina bude poražena u ratu: "Bilo bi nezamislivo šta će se dogoditi ukoliko Ukrajina izgubi ovaj rat."

"Ako Putin pobedi, bezbednost svih nas u Evropi i međunarodni poredak biće ugroženi", dodala je.

Međutim, ona je isključila slanje kopnenih trupa koje je predložila Francuska.

"Putinov cilj je da okonča postojanje Ukrajine kao nezavisne, slobodne zemlje i da uvuče NATO u rat", dodala je Berbokova. "Od početka smo jasno stavili do znanja da to nećemo dozvoliti."

Berbokova je upozorila i na "rusku ratnu propagandu", koja, prema njenom mišljenju, destabilizuje zapadne demokratije: "Ruska ratna propaganda služi destabilizaciji zapadnih demokratija, a to ne smemo da dozvolimo, posebno ne sada, kada smo suočeni sa izborima u Evropi i u Nemačkoj."

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski očekuje ofanzivu ruske vojske početkom leta, zbog čega traži vojnu pomoć od SAD i zapadnih saveznika. "Upravo sada nam je potrebna pomoć", rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju Si-Bi-Es.

Ukrajinska vojska je iscrpljena posle više od dve godine sukoba. Ukrajinski predsednik smatra da Rusija planira proširenje rata u Evropi: "Sada je red na nas (Ukrajinu). Zatim dolaze Kazahstan, baltičke države, Poljska i Nemačka."

image