Svet

Zašto je kontroverzni škotski zakon uznemirio Ilona Maska, Džej Kej Rouling i Džoa Rogana?

Prema novom zakonu, neko ko se ponaša prema pojedincu, pripadniku manjinske grupe, na način koji bi "razumna osoba" mogla da smatra "pretećim ili uvredljivim" mogao bi da se suoči sa kaznom od sedam godina zatvora
Zašto je kontroverzni škotski zakon uznemirio Ilona Maska, Džej Kej Rouling i Džoa Rogana?© Photo by Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Nakon što je kontroverzni novi škotski Zakon o zločinu iz mržnje (koji se, između ostalog, tiče govora mržnje i tzv. transrodnih identiteta) stupio na snagu, autorka Harija Potera Džej Kej Rouling je na Iksu pozvala škotsku policiju "da je uhapsi", namerno nazivajući transrodne osobe, koje se "izjašnjavaju kao žene" – muškarcima.

Među onima koji su se svrstali uz Roulingovu su i popularni američki podkaster Džo Rogan i vlasnik Iksa Ilon Mask (koji, podseća "Politiko", na svojoj platformi ima više pratilaca nego Škotska stanovnika).

"Ovaj spor je primer koji pokazuje zašto je toliko važno sačuvati slobodu govora", poručio je Ilon Mask.

Zakoni kojima se zabranjuju zločini iz mržnje na osnovu rase, invaliditeta, religije, seksualne orijentacije i transrodnog identiteta u Škotskoj već postoje.

Međutim, škotska vlada, koju predvodi Škotska nacionalna partija koja se zalaže za nezavisnost, tvrdi da da oni nisu dovoljni.

Sada je u Škotskoj definisan novi zločin "podsticanja mržnje" protiv zaštićenih manjinskih grupa, uključujući starih, koji u suštini ponavlja ono što već postoji u zakonu o rasnoj mržnji koji je na snazi od 1965. godine, objašnjava briselski portal.

Prema zakonu, neko ko se ponaša prema pojedincu na način koji bi "razumna osoba" mogla da smatra "pretećim ili uvredljivim" mogao bi da se suoči sa kaznom od sedam godina zatvora – ali samo ako se utvrdi da postoji namera da se "podstakne mržnja" protiv zaštićene grupe.

Da li je tačan opis biološkog pola zločin

Kritičari zakona tvrde da bi ovo moglo da uguši slobodu govora i natera škotsku policiju da se suoči sa poplavom prijava za novi prekršaj. Uključivanje transrodnog identiteta u nova pravila izazvalo je gnev aktivista koji su već ogorčeni zbog pokušaja škotske vlade da olakša ljudima legalnu promenu pola isključivo na osnovu "izjašnjavanja".

Autorka Harija Potera testirala je granice novog škotskog zakona opisujući nekoliko transrodnih žena – uključujući istaknute aktiviste, javne ličnosti i neke osuđene seksualne prestupnike koji su se identifikovali kao žene – kao muškarce. 

"Ukoliko se tačan opis biološkog pola smatra zločinom, to je kraj za slobodu govora i verovanja u Škotskoj", upozorila je Roulingova dodajući da se, budući da je trenutno van zemlje, "raduje što će biti uhapšena kada se vrati u rodno mesto škotskog prosvetiteljstva ukoliko se to što je napisala prema odredbama novog zakona kvalifikuje kao prekršaj.

Škotska policija saopštila je juče saopštila da neće dalje istraživati komentare Džej Kej Rouling, jer je procenjeno da ne krše zakone.

"Komentari nisu procenjeni kao kriminalni i neće biti pokrenute dalje radnje", navodi se u saopštenju policije, preneo je "Gardijan".

image