Svet

Američka kongresmenka rođena u Ukrajini skeptična: Uradila sam šta sam mogla za domovinu

Viktorija Sparc kaže da neće glasati za paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara
Američka kongresmenka rođena u Ukrajini skeptična: Uradila sam šta sam mogla za domovinuGetty © Jemal Countess / Stringer

Jedina članica američkog Kongresa rođena u Ukrajini odustala je od pokušaja da obezbedi više novca za Kijev, rekavši za "Volstrit džornal" da je uradila šta je mogla za svoju domovinu.

S obzirom na to da se očekuje da će Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci glasati o paketu vojne pomoći Ukrajini u narednim nedeljama, predstavnica Indijane Viktorija Sparc rekla je listu da neće pokušavati da ubedi svoje kolege iz Republikanske stranke (GOP) da podrže paket pomoći od 95 milijardi dolara koje je odobrio Senat i koji bi uključivao 60 milijardi dolara finansiranja za Ukrajinu.

"Uradila sam šta sam mogla, ali kao jedna žena to je sve što mogu da uradim", rekla je.

Rođena u Ukrajini 1978. godine, Sparc je emigrirala u SAD 2000. i postala državljanin šest godina kasnije. U Kongresu je od 2021. godine i jedan je od najvatrenijih zagovornika pomoći Kijevu. Optužila je Rusiju da je počinila "genocid" u Ukrajini, lobirala je za zabranu uvoza ruske nafte i gasa i u maju 2022. glasala za slanje pomoći Kijevu u vrednosti od 40 milijardi dolara.

Međutim, njen stav o sukobu je od tada se uskladio sa stavovima republikanaca pa je tako u julu 2022, optužila ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se "igra politike i pozorišta" i pozvala je na veći nadzor SAD nad oružjem i municijom koja se šalje Ukrajini. Od prošle godine, ona je odbijala da javno podrži predlog zakona o pomoći od 95 milijardi dolara koji je usvojio Senat i veći paket od 105 milijardi dolara koji je forsirao američki predsednik Džozef Bajden.

Sparc je za "Volstrit džornal" rekla da bi mogla da podrži novi paket pomoći, ali samo ako bi uključivao više nadzora i bio vezan za povećanje finansiranja bezbednosti granica SAD. Ona je takođe rekla da podržava pozajmljivanje - umesto poklanjanja - novca pomoći Ukrajini, što je predlog koji su izneli bivši predsednik Donald Tramp i neki visoki poslanici GOP-a.

"Razumem važnost ove bitke i implikacije ako Rusija pobedi, ali takođe nisam baš naivna. Ako nemamo odgovarajući nadzor, nećemo postići svoje ciljeve", rekla je ona. "Ne možemo imati ove beskrajne ratove."

Nejasno je kakav će paket pomoći predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson staviti na glasanje kada se poslanici vrate sa pauze sledeće nedelje. Prema "Blumbergu", Džonson je još uvek neodlučan o tome koje ustupke da traži od Bajdenove administracije, a glasanje bi moglo da potraje nedeljama ili čak mesecima.

image
VV inauguration
banner