Svet

Ukrajinski poljoprivrednik poručio poljskim kolegama: Ako vam ne ide sa žitom, pređite na marihuanu

Poljski farmeri su premali da bi bili pravi igrači na globalnom tržištu žitarica i zato im je bolje da se povuku i preusmere proizvodnju na nešto drugo, ocenio je rukovodilac kijevske poljoprivredne organizacije "Ukrajinski poljoprivredni poslovni klub"
Ukrajinski poljoprivrednik poručio poljskim kolegama: Ako vam ne ide sa žitom, pređite na marihuanuGetty © Uriel Sinai

Poljski poljoprivrednici koji pokušavaju da zaštite tržište žitarica ne treba da uzgajaju žito, već cveće, voće ili marihuanu, poručio je rukovodilac kijevske poljoprivredne organizacije "Ukrajinski poljoprivredni poslovni klub" Aleks Lisitsa. 

Protekcionizam neće spasiti evropski poljoprivredni sektor, poručio je Lisitsa u intervjuu za "Politiko".

"Poljski farmeri su premali da bi bili pravi igrači na globalnom tržištu žitarica, gde su joj konkurenti zemlje poput Ukrajine, Brazila ili Rusije. Bolje bi im bilo da se preusmere na proizvodnju cveća, voća ili povrća. Ili čak marihuane", rekao je Lisitsa.

Poljsko-ukrajinski odnosi znatno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito.

U Poljskoj je 9. februara počeo protest poljoprivrednika koji organizuju akcije širom zemlje, blokiraju puteve i kontrolne prelaze na granici sa Ukrajinom. Na graničnim prelazima su neidentifikovana lica već nekoliko puta prosula žito iz ukrajinskih kamiona. Bilo je protesta i u poljskoj prestonici koji je organizovao sindikat poljoprivrednih radnika.

Glavni zahtevi demonstranata su zaustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i da EU odustane od svog ekološkog plana koji podrazumeva postizanje nulte emisije u atmosferu do 2050. godine.

Takođe, poljoprivrednici tvrde da su mere koje olakšavaju pristup Ukrajini tržištu EU dovele do nelojalne konkurencije i da su smanjile cene poljoprivrednih proizvoda u bloku.

image
VV inauguration
banner