Svet

MSP Kine: Nećemo tolerisati pritiske zbog saradnje sa Rusijom

Preporučila bih zemljama kojima je zaista stalo do mira i žele da uskoro okončaju krizu u Ukrajini, da razmisle o uzroku krize i učine nešto što zaista pomaže u postizanju mira, umesto da prebacuju krivicu na Peking, poručila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning
MSP Kine: Nećemo tolerisati pritiske zbog saradnje sa Rusijomwww.globallookpress.com © Ministry of Foreign Affairs of R/Twitter.com

Odnosi između Kine i Rusije su samo naša stvar, a trgovinska i ekonomska saradnja ne bi trebalo da bude predmet mešanja ili osude drugih država, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je to kazala komentarišući nedavnu izjavu zamenika američkog državnog sekretara Kurta Kembela da bi "uspesi Ruske Federacije tokom Specijalne vojne operacije u Ukrajini mogli negativno da utiču na američko-kineske odnose".

Naime, Kembel je prethodno zapretio Kini pogoršanjem odnosa ako ruske trupe nastave da napreduju tokom borbi i preuzmu kontrolu nad još većom teritorijom. 

"Kina i Rusija imaju pravo na normalnu saradnju. Ta saradnja ne treba da bude podložna mešanju ili obuzdavanju, niti će kineska strana prihvatiti osude i pritiske", kazala je Mao Ning na konferenciji za novinare.

Što se tiče Ukrajine, portparolka kineskog MSP-a je napomenula da je Kina "uvek zauzimala objektivan i pošten stav i igrala konstruktivnu ulogu u aktivnom promovisanju mirovnih pregovora". 

"Preporučila bih zemljama kojima je zaista stalo do mira i žele da uskoro okončaju krizu, da razmisle o uzroku krize i učine nešto što zaista pomaže u postizanju mira, umesto da prebacuju krivicu na Kinu", poručila je Mao Ning.

Zamenik američkog državnog sekretara rekao je da je održavanje mira i stabilnosti u Evropi "najvažnija misija" za Vašington, a da bi uspesi Rusije u sukobu sa Ukrajinom navodno mogli "na neprihvatljiv način da promene odnos snaga u Evropi".

Prema njegovim rečima, ruske akcije u zoni sukoba navodno "podržavaju Kina i Severna Koreja, što je suprotno američkim interesima".

Kina je više puta negirala navode o isporuci oružja Rusiji, a savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven je ranije rekao da američka administracija nije pronašla dokaze da Kina pruža direktnu vojnu pomoć Rusiji. 

image
VV inauguration
banner