Svet

Tramp misli da Ukrajina treba da je deo Rusije

Bivši šef Bele kuće nije mogao da se pomiri s idejom da je Ukrajina nezavisna država
Tramp misli da Ukrajina treba da je deo Rusije© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura, file

Dok je bio predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp je mislio da Ukrajina treba da je deo Rusije, piše britanski "Gardijan" pozivajući se na reči nekadašnje direktorke za pitanja Evrope i Rusije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD (2017–2019) Fione Hil.

"Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da Ukrajina i posebno Krim treba da budu deo Rusije. On zaista nije mogao da se pomiri s idejom da je Ukrajina nezavisna država", rekla je Hilova novinaru "Njujork tajmsa" Dejvidu Sangeru za potrebe njegove knjige "Novi hladni ratovi: Uspon Kine, ruska invazija i američka borba za odbranu Zapada".

Sanger, u knjizi koja će izaći 16. aprila, konstatuje da je Trampov pogled na Ukrajinu identičan onom predsednika Rusije Vladimira Putina budući da je povodom desetogodišnjice pripajanja Krima RF nazvao delove Ukrajine – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson – Novom Rusijom.

"Vašington post" je ranije objavio da je Tramp privatno rekao da bi mogao da okonča rat u Ukrajini tako što bi primorao Kijev da prihvati da su Krim i Donbas delovi Ruske Federacije.

Izvori tog američkog lista tvrde da Tramp misli da Rusija i Ukrajina "žele da sačuvaju obraz i žele izlaz" iz trenutne situacije, kao i da bi stanovništvu Donbasa i na Krimu odgovaralo da budu deo Rusije.

image
VV inauguration
banner