Svet

Misija Irana u UN: Što se nas tiče, gotovo je

Zbog sukoba na Bliskom istoku za danas je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN
Misija Irana u UN: Što se nas tiče, gotovo jeGetty © Fatih Aktas/Anadolu

Iranska misija pri UN objavila je na svom nalogu na mreži Iks da smatra da je vojna akcija Iranskih oružanih snaga protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

"Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći", navedeno je u saopštenju Iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je reč o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, "odmetničkog režima u Izraelu" i poručuje da "SAD moraju da ostanu na strani".

"Kao odgovorna članica UN, Islamska Republika Iran je posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, i ponavlja svoj dosledan stav da ne teži eskalaciji ili sukobu u regionu", navodi se u pismu upućenom Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

Tokom noći Iran je ispalio više stotina dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Za danas je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

image
VV inauguration
banner