Svet

"Los Anđeles tajms": Ukrajina uveliko razmišlja o porazu

Čak i čelnici ukrajinskih snaga sve otvorenije pričaju o teškoj situaciji na frontu
"Los Anđeles tajms": Ukrajina uveliko razmišlja o porazu© Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Više od dve godine "duh tvrdoglavog optimizma" Ukrajinaca je preovladavao čak i u najstrašnijim trenucima, a pomisao na poraz bila je "nezamisliva, skoro tabu tema", piše "Los Anđeles tajms", koji, međutim, dodaje da se danas situacija toliko promenila da mnogi Ukrajinci otvoreno pitaju – "šta ako...?".

Iako se donedavno otvoreni razgovor o vojnom porazu smatrao neuobičajenim za ukrajinske zvaničnike, danas ni glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, a ni sam Zelenski ne izbegavaju sumorna upozorenja. 

Bivši komičar, koji od 2022. neumorno bodri svoje sunarodnike, "govori sve sumornijim tonovima".

"Sasvim je očigledno da naše postojeće sposobnosti protivvazdušne odbrane u Ukrajini nisu dovoljne. I to je očigledno našim partnerima", rekao je on u nedavnom obraćanju.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski otvoreno priznaje da se situacija na istočnom frontu "značajno pogoršala", dok ruske trupe nižu taktičke uspehe.

Kašnjenje ključne američke pomoći, to što konflikt nestaje iz fokusa globalne pažnje, nestašica ljudstva i jednostavni ratni zamor – "sve to ima cenu" za Ukrajince, primećuje "Los Anđeles tajms".

Još sumornije vesti iz zone borbenih dejstava stigle su u subotu, pošto je šef ukrajinske vojske upozorio da su se uslovi na istoku zemlje "značajno pogoršali" poslednjih dana.

Sirski je tako rekao da toplije prolećne temperature isušuju prethodno blatnjav teren, omogućavajući ruskim snagama da pojačaju napade tenkovima i drugim oklopnim vozilima.

Čelnici Ukrajine su o potencijalnom porazu sve vreme ćutali, kako ne bi ispalo da skupu zapadnu podršku traže za sukob koji bi mogao da se pokaže kao besplodna borba.

Iz Zelenskog je, međutim, najednom provalila istina.

"Neophodno je reći Kongresu da će Ukrajina izgubiti rat, ako nam oni ne pomognu",  poručio je.

Pažnja Ukrajinaca usmerena je, dakle, na paket pomoći SAD od 60 milijardi dolara koji  mesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a koji bi mogao da bude stavljen na glasanje ovog meseca.  

Istovremeno, zapadni vojni analitičari sumnjaju da će se situacija promeniti u korist Kijeva: smanjenje obima pomoći ne samo da pogoršava teškoće na bojnom polju u ovom trenutku, već i komplikuje razvoj planova za budućnost, pa tako nova kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga izgleda gotovo nemoguća.

"Dvostruki je izazov stabilizovati sadašnju liniju fronta i uspostaviti značajnu odbranu kako bi napredak Rusije ove godine bio smanjen", kaže Metju Savil, direktor vojnih nauka na Kraljevskom institutu za ujedinjene službe.

Zbog neposrednih i kratkoročnih poteškoća, velika ukrajinska kontraofanziva ove godine je skoro nemoguća, uverava on.

image