Svet

"Politiko": Drugo krunisanje kraljice Ursule nije zagarantovano

Predsednica Evropske komisije je i dalje favorit - ali je sve više na udaru kritika
"Politiko": Drugo krunisanje kraljice Ursule nije zagarantovanoGetty © Thierry Monasse / Contributor

Dva meseca uoči evropskih izbora u junu, Brisel je pun evropskih diplomata i zvaničnika koji upozoravaju da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće biti kandidat za još jedan petogodišnji mandat na čelu izvršne vlasti EU.

"Veliki deo toga je arogancija moći", rekao je jedan neimenovani zvaničnik "Politiku". "Pogrešno je mislila da može da se izvuče sa svime. Zato se sad neke manje greške koriste protiv nje", dodao je.

Dva su razloga zbog kojih bi Fon der Lajenova mogla da ostane bez drugog mandata.

Francuska - čiji su odnosi sa Nemačkom na klimavim nogama - i dalje je nije jasno podržala, verovatno da bi izvukla ustupke, piše "Politiko".

Ako predsednica EU pređe tu potencijalnu prepreku iz Pariza, takođe će morati da brine o tome da li može da obezbedi potvrdu novog Evropskog parlamenta u kojem će krajnja desnica verovatno biti veći igrač nego danas. Interesantno je da bivša nemačka ministarka odbrane ima i mlaku podršku sopstvene Evropske narodne partije (EPP) desnog centra.

Razlozi za to mogu se potražiti u seriji grešaka u poslednjih nekoliko nedelja, kažu zvaničnici i diplomate EU.

"Periodični pogrešni koraci Fon der Lajenove, od 'Fajzergejta' do njenog putovanja u Izrael, dobijaju novo značenje kako se približavamo izborima", rekao je Alberto Alemano, profesor prava na poslovnoj školi HEC u Parizu.

Ipak, upozorava "Politiko", Fon der Lajenova je ozbiljan igrač. Ne samo da je sadašnji predsednik Komisije, već je njen EPP daleko ispred konkurencije što im - kako oni to vide - daje pravo da je proguraju.

Tu je i činjenica da nema drugog kandidata koji ima šanse da je smeni kada se lideri EU ovog leta sastanu da podele vodeće poslove u bloku, kao što su uloge šefova Evropske komisije, Saveta i spoljne politike.

Ipak, kako je jedan diplomata EU naglasio: "Ona to ne bi trebalo da uzima zdravo za gotovo".

image