Svet

Kontroverzni izaslanik Ursule fon der Lajen podneo ostavku

Markus Piper podneo je ostavku nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne da radi na funkciji koja se plaća 17.000 evra mesečno
Kontroverzni izaslanik Ursule fon der Lajen podneo ostavkuGetty © picture alliance / Contributor

Sukob koji je ugrozio kampanju predsedavajuće Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi mandat okončan je nakon što je nemački kolega iz njene Hrišćansko-demokratske unije podneo ostavku na mesto njenog specijalnog izaslanika za mala preduzeća.

Markus Piper podneo je ostavku na funkciju od 17.000 evra mesečno nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne, a sve posle pritisaka poslanika i evropskih komesara koji su izneli optužbe za favorizovanje.

Piperovi "protivnici", uključujući francuskog komesara Tijerija Bretona i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, tražili su da se preispita proces imenovanja, tvrdeći da Piper nije bio prvi u procesu inicijalnih intervjua.

"Uspešno sam prošao kroz veoma zahtevnu proceduru selekcije. Ali činjenica da komesar Breton, od svih ljudi, koji je do sada bio odgovoran za MSP (mala i srednja preduzeća) i smanjio birokratiju, sada dovodi u pitanje proceduru je loša forma i motivisana isključivo partijskom politikom", poručio je Piper u saopštenju i naveo da će "stvari izgledati drugačije nakon evropskih izbora sa očekivanom novom većinom".

Ovo je drugi put za devet meseci da je poništeno imenovanje na vrhu u Briselu, podseća "Gardijan". Prošlog jula, američka ekonomistkinja Fiona Skot Morton najavila je da neće preuzeti posao u Komisiji nakon prigovora Emanuela Makrona da je posao trebalo da pripadne kandidatu za EU.

"Pipergejt", kako je afera poznata u Briselu, tutnji već dve nedelje i pokazatelj je da Fon der Lajenova, ranije smatrana za favorita za jedan od najuticajnijih poslova u Briselu, ne može još da se opusti.

image