Svet

Borelj priznao: Ne možemo pomagati Ukrajini kao što pomažemo Izraelu

Šef evropske diplomatije je podsetio i da je Izrael godinama razvijao "gvozdenu kupolu", kako bi se zaštitio od spoljašnjih napada, te da je na ovaj sistem potrošena "ogromna količina novca"
Borelj priznao: Ne možemo pomagati Ukrajini kao što pomažemo IzraeluGetty © European Commission / POOL/Anadolu

Zapad ne može pružiti isti stepen podrške Ukrajini kada je u pitanju zaštita od dronova, kao što je to slučaj sa Izraelom, jer se okolnosti znatno razlikuju, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, nakon video konferencije sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU, prenose "RIA Novosti".

"Iranski napadi na Izrael izvedeni su iznad baza Francuske, SAD, Velike Britanije i teritorije Jordana. Stoga su ove države reagovale u samoodbrani, a Ukrajina nema baze ovih država. Zato mi ne možemo da pružimo isti nivo podrške, jer su okolnosti potpuno drugačije", rekao je on.

Borelj je podsetio i da je Izrael godinama razvijao "gvozdenu kupolu", kako bi se zaštitio od spoljašnjih napada, te da je na ovaj sistem potrošena "ogromna količina novca".

"Čak i kada bi imali sredstva, ne bismo bili u stanju da izgradimo takvu kupolu iznad Ukrajine za jedan dan", ocenio je šef diplomatije EU i priznao da kada bi on bio na mestu Zelenskog, takođe zahtevao pomoć.

image