Svet

Zahtev švedskih evroskeptika: Sloboda kretanja zatvorenika u EU, gde će završiti?

Skandinavska zemlja se bori s porastom kriminala a nedostatkom smeštajnih kapaciteta za prestupnike
Zahtev švedskih evroskeptika: Sloboda kretanja zatvorenika u EU, gde će završiti?www.globallookpress.com © Jens Kalaene

Nova švedska evroskeptična lista za evropske izbore Folklistan, koju predvodi poslanica Evropskog parlamenta Sara Skitedal (Evropska narodna partija – EPP), namerava da se založi za donošenje direktive Evropske unije koja bi olakšala slanje osuđenika na izdržavanje kazne u zatvore drugih zemalja EU.

Ideja je da se uz asistenciju EU evidentiraju prazna mesta u zatvorima širom bloka, a koja bi mogla da se ustupe članicama poput Švedske koje kubure s nedostatkom smeštaja za osuđenike, preneo je "Euraktiv".

Skitedalova i bivši poslanik švedskih socijaldemokrata Jan Emanuel predstavili su ovaj predlog ispred zatvora Tebi, severno od Stokholma, uoči izbora za EP u junu.

"Predlažemo novu direktivu EU za služenje kazni i slanje zatvorenika u druge zemlje EU", izjavila je Skitedalova i dodala da želi da iskoristi svoje kontakte u Briselu kako bi to pitanje stavila na dnevni red.

Emanuel se nadovezao rečima da bi takva praksa pomogla Švedskoj koja se bori sa porastom bandi jer bi kriminalci, transferom u zatvore u EU, bili odvojeni od svojih "ekipa".

Međutim, kako ističe "Euraktiv", Evropski parlament ne može da predlaže direktive već to čini Evropska komisija, pa je nejasna budućnost švedskog predloga.

image
VV inauguration
banner