Svet

Osiguravajuće kompanije odbile da isplate štetu na "Severnom toku"

Osiguravači tvrde da je štetu mogla prouzrokovati "bilo koja vlada ili po nalogu bilo koje vlade", javlja Komersant, koji je imao uvid u dokumenta koje su kompanije dostavile Visokom sudu
Osiguravajuće kompanije odbile da isplate štetu na "Severnom toku"www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Osiguravajuće kompanije "Lojds" i "Arč inšurens" odbile su da plate odštetu zbog eksplozija na "Severnom toku" pošto ugovor sa operaterom gasovoda ne pokrivaju štetu.

"Nord strim AG", u kojem većinski udeo ima ruski energetski gigant "Gasprom", tužio je u martu dve osiguravajuće kompanije zato što navodno nisu platile oko 400 miliona evra za štetu izazvanu eksplozijama na gasovodima, izvestio je "Fajnenšel tajms".

"Lojds" i "Arč inšurens" su u odgovoru Visokom sudu u Londonu naveli da ugovor sa operaterom "Severnog toka" ne pokriva "gubitak ili štetu direktno ili indirektno izazvane ratom, odnosno one koji su se dogodili kao posledica vojnog sukoba".

Oni su dodali da sukob Rusije i Ukrajine, koji je počeo u februaru 2022, "zadovoljava kriterijume rata, neprijateljstava, invazije ili vojnog sukoba".

Osiguravači takođe tvrde da je štetu mogla prouzrokovati "bilo koja vlada ili po nalogu bilo koje vlade", javlja Komersant, koji je imao uvid u dokumenta koje su kompanije dostavile Visokom sudu.

Komentarišući izveštaj, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je postoji zabrinutost za kredibilitet zapadnih osiguravajućih giganata.

Svako odbijanje plaćanja obaveza doprinosi nizu neprijateljskih dela prema Rusiji, rekla je ona, uključujući zaplenu državne imovine i privatne imovine, kao i navodne pretnje da će se oštetiti civilna infrastruktura.

Cena obnove gasovoda, prema procenama operatera, može da dostigne 1,2–1,35 milijardi evra. Ovo je preliminarna procena radova na uklanjanju vode iz cevi, njihovoj stabilizaciji, popravci i popunjavanju izgubljenih rezervi gasa.

image
VV inauguration
banner