Svet

Amerikanci ponovo optužuju: Nakon Rusa, sada se i Kinezi dopinguju

Sportski događaji u SAD ne padaju pod nadzor Svetske antidoping agencije, ali SAD su veoma entuzijastični kada je reč o praćenju navodnih slučajeva dopinga u drugim zemljama, navodi "Global tajms"
Amerikanci ponovo optužuju: Nakon Rusa, sada se i Kinezi dopingujuGetty © Ian Waldie

Pojedini američki i australijski mediji preneli su informaciju da su kineski plivači tokom doping testova pre Olimpijskih igara u Tokiju 2021. bili pozitivni na trimetazidin (TMZ), optužujući Svetsku antidoping agenciju (VADA) da je zaštitila kineske sportiste.

VADA je, međutim, objavila da je izvor sporne supstance bila kontaminacija, te da nije bilo nikakvih zloupotreba - dodajući da su medijski izveštaji bili "obmanjujući i potencijalno klevetnički".

Kako navodi kineski "Global tajms", VADA je dodala i da je Američka antidoping agencija (USADA) više puta neosnovano optuživala kineske sportiste. 

Međutim, odeljenje te organizacije za obaveštajne i istražne poslove sprovelo je nezavisnu reviziju ovih navoda i zaključilo da su "poštovane odgovarajuće procedure i da nema dokaza o nepravednim postupcima".

Kineski sportisti su se tako našli u istoj situaciji kao i mnoge njihove ruske kolege, koji se već godinama nalaze na udaru optužbi za korišćenje dopinga.

Najpotnatiji slučaj predstavlja sudbina ruske klizačice Kamile Valijeve, koja je suspendovana na četiri godine zbog navodnog dopinga, a oduzete su joj i medalje koje je osvojila od 25. decembra 2021. godine.

Ruski zvaničnici su oštro kritikovali tu odluku: "Odluka Suda za sportsku arbitražu o diskvalifikaciji ruske umetničke klizačice Kamile Valijeve je politizovana. Rusija će pokrenuti žalbene procedure", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Naravno, ne slažemo se sa tim. Po mom mišljenju, to je politizovana odluka. Ako postoje neki žalbeni mehanizmi, oni definitivno treba da budu upotrebljeni. Moramo da štitimo interese naših sportista do kraja", dodao je Peskov.

SAD su te koje zaobilaze doping testove

Kako navodi "Global tajms", Kina visoko vrednuje borbu protiv dopinga, naglašavajući da vodi politiku "nulte tolerancije" prema korišćenju nedozvoljenih supstanci.

Upravo su Amerikanci ti koji su "izuzetak" iz nadzora VADA, navodi kineski list. Oni podsećaju da je direktor te agencije Vitold Banka u avgustu 2022. godine da su SAD potpisnica pravila VADA, ali da američke lige poput NFL-a, MLB-a, NBA i NHL-a koje su u privatnim rukama nisu obavezane da poštuju ta pravila.

Pored toga, Nacionalni univerzitetski atletski savez (NCAA) ima sopstvena antidoping pravila. Mnogi američki olimpijci dolaze iz NCAA, a njihovi svakodnevni takmičarski doping testovi ne podležu praćenju VADA.

Sportski događaji u SAD ne potpadaju pod nadzor Svetske antidoping agencije, ali SAD su veoma entuzijastični kada je reč o praćenju navodnih slučajeva dopinga u drugim zemljama, često upirući prstom u rad VADA.

"Global tajms" navodi primere američke plivačice Medisin Koks, koja je 2018. godine bila pozitivna na TMZ. Ona je u prvi mah dobila dvogodišnju suspenziju, ali je ona kasnije skraćena nakon što je istraga utvrdila da je ona tu supstancu unela u multivitaminu.

U avgustu 2021. penzionisani australijski plivač Brenton Rikard takođe je izuzet od kazne jer nivo zabranjenih supstanci u njegovom uzorku nije dostigao neophodni prag.

image