Svet

Kataib Hezbolah ponovo napada američke vojne baze

Iranski premijer Mohamed Šija Al Sudani se dan ranije vratio iz zvanične posete SAD, gde je razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom
Kataib Hezbolah ponovo napada američke vojne baze© Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Najmanje pet raketa je lansirano iz iračkog grada Zumara prema američkoj vojnoj bazi na severoistoku Sirije, potvrdila su dva iračka izvora i jedan američki zvaničnik za Rojters.

To je prvi napad na američke trupe od početka februara, kada su proiranske šiitske grupe obustavile udare na američke trupe na Bliskom istoku.

Irački premijer Mohamed Šija Al Sudani se dan ranije vratio iz zvanične posete SAD, gde je razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

U objavi na Telegram kanalu koji je povezana sa grupom Kataib Hezbolah navodi se da su oružane frakcije u Iraku odlučile da nastave sa napadima nakon skoro tri meseca pauze pošto nisu videle značajniji napredak u pregovorima o okončanju prisustva vojne koalicije predvođene SAD u toj zemlji.

Druga popularna Telegram grupa bliska Kataib Hezbolahu, "Sabrin njuz", kasnije je objavila da nije bilo zvaničnog saopštenja te frakcije koju podržava Iran, navodi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnik je za Rojters potvrdio da je iz Iraka ispaljeno pet raketa na američku bazu Rumalin, u Siriji, kao i da nije bilo povređenih.

Zvaničnik je to nazvao "neuspelim raketnim napadom", ali nije odmah bilo jasno da li rakete nisu uspele da pogode bazu ili su uništene pre nego što su stigle do nje.

Nakon toga, avion koalicije predvođene SAD u Iraku i Siriji izveo je napad na lokaciju sa koje je izvršen napad, tvrdi izvor Rojtersa.

image
VV inauguration
banner