Svet

Posle Britanije i u SAD: "Benk of Amerika" zatvarale račune "nepodobnima"

Druga najveća banka u SAD i primalac niza državnih subvencija dužna je da obezbedi jednak pristup za sve Amerikance i da se "ne igra politikom", istakli su zvaničnici
Posle Britanije i u SAD: "Benk of Amerika" zatvarale račune "nepodobnima"© Tanjug/AP Photo/Matt Rourke, File

Grupa od 15 finansijskih zvaničnika iz 13 država SAD poslala je obaveštenje "Benk of Amerika", izražavajući zabrinutost zbog toga što je ova institucija zatvorila račune pojedinim hrišćanskim organizacijama sprovodeći na taj način diskriminaciju verskih organizacija i ugrožavajući građanske slobode Amerikanaca.

Naime, u aprilu 2023. "Benk of Amerika" je ugasila račune humanitarnoj organizaciji "Indidžinus advans ministris" koja pomaže siročad i ostalu decu u Ugandi, kao i račun crkve u Memfisu koja je sarađivala s njom. Na "listi zabranjenih" su i "Timoti tu prodžekt internešenel", koji se bavi obukom pastora u 65 država, ali i hrišćanski pisac i govornik Lens Volno, prenosi "Epoh tajms".

Banka je dala nejasne razloge za zatvaranje ovih računa, tvrdeći da aktivnosti pomenutih organizacija premašuju "toleranciju na rizik" institucije, te da ne želi više tu vrstu poslovanja.

"Benk of Amerika" je ranije tvrdila da je zatvorila račune jer su se gorepomenuti bavili naplatom dugova, što je, po autorima pisma, obična varka jer svakako nije moglo da se odnosi na crkvu koja ne naplaćuje dugove. Uz to, banka nije pružila nijedan dokaz koji bi potkrepio takve optužbe.

"Ovaj obrazac 'verskog debankinga' sugeriše da u 'Benk of Amerika' deluju verske i političke pristrasnosti. Nejasni su uslovi koji omogućavaju banci da uskrati usluge zbog političkih ili verskih stavova. Ovakvu politiku banka očigledno može da primeni nad klijentima koji izražavaju određene stavove a koji su zaštićeni Prvim amandmanom", navedeno je u pismu.

"Benk of Amerika", kao druga najveća banka u SAD i primalac niza državnih subvencija, dužna je da obezbedi jednak pristup za sve Amerikance i da se "ne igra politikom", dodali su zvaničnici iz Alabame, Arizone, Indijane, Kanzasa, Kentakija, Luizijane, Misisipija, Nebraske, Nevade, Severne Dakote, Oklahome, Južne Karoline i Jute.

Takođe, zatražili su da banka sprovede određene preporuke, uključujući eliminisanje "postojećih diskriminatorskih termina" koji se odnose na klijente, ažuriranje uslova usluge ne bi li uveli obavezu da neće diskriminisati na osnovu vere ili politike, i učestvovanje u anketi kako bi se procenilo koliko politika banke utiče na građanske slobode njenih klijenata.

Najdžel Faraž žrtva "debankinga" u Ujedinjenom Kraljevstvu

Veliku Britaniju je tresao veliki skandal na istu temu kada je kroz slučaj ostrvskog političara Najdžela Faraža otkriveno da se može ostati bez bankovnog računa zbog pojedinih stavova, izjava, ali i susreta sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem.

Zakoni koji omogućavaju bankama da zatvore račune klijentima zbog njihovih političkih stavova postoje i u Evropskoj uniji.

Pomenute mere u britanskom zakonu u skladu su s briselskim odredbama koje nalažu finansijskim institucijama da proveravaju javne ličnosti i delaju prema njihovim političkim opredeljenjima, što se na Ostrvu tumači kao ograničavanje slobode govora.

Pravila pokrivaju političare, diplomate, generale, čak i članove kraljevske porodice i često se odnose ne samo na češljanje njihovih finansijskih poslova već i na članove šire familije. Banke ih navodno pojačano kontrolišu ne bi li se uverile da nisu umešani u pranje novca, iznuđivanje ili korupciju.

image
VV inauguration
banner