Svet

Alarmantni podaci SZO: Mladi od 11 do 15 godina sve više piju alkohol i puše e-cigarete

Još jedan uznemirujući deo izveštaja je da devojčice prednjače u upotrebi psihoaktivnih supstanci
Alarmantni podaci SZO: Mladi od 11 do 15 godina sve više piju alkohol i puše e-cigareteGetty © jean-marc payet

Zabrinjavajuća je slika koja proizlazi iz novog izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta, prema kojoj je više od polovine ispitanih 15-godišnjaka eksperimentisalo sa alkoholom, dok je jedan od pet nedavno koristio e-cigarete.

Studija se odnosi na mlade od 11 do 15 godina koji žive u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi, a još jedan alarmantan podatak je to da zloupotreba psihoaktivnih supstanci podjednako pogađa i dečake i devojčice.

"Alkohol je najčešće konzumirana supstanca među adolescentima, sa 57 odsto ispitanih 15-godišnjaka koji su probali alkohol bar jednom (56 odsto dečaka i 59 odsto devojčica) i skoro četiri od 10 (37 odsto) koji su rekli da su konzumirali alkohol u poslednjih 30 dana", navodi se u izveštaju SZO.

Otprilike 1 od 10 (9 odsto) adolescenata u svim starosnim grupama je iskusio ozbiljno pijanstvo – bio je pijan najmanje dva puta tokom svog života.

Ovi nalazi, kako primećuje SZO, naglašavaju koliko je alkohol dostupan i normalizovan, što zahteva hitnu reakciju.

Oni upozoravaju da je popularnost e-cigareta ogromna i da je nadmašila konvencionalne cigarete.

"Od svih ispitanih 15-godišnjaka, upotrebu e-cigareta prijavilo je 32 odsto a 20 odsto u poslednjih 30 dana", navodi se u studiji i primećuje da je istovremeno 25 odsto 15-godišnjaka probalo obične cigarete tokom života, dok je 15 odsto njih zapalilo cigaretu u poslednjih 30 dana.

Veći procenat upotrebe e-cigareta u poređenju sa pušenjem cigareta primetno je od 13 godine tinejdžera, pa Svetska zdravstvena organizacija savetuje ciljane kampanje o štetnosti plasmana e-proizvoda u video igricama, zabavnim programima i drugim multimedijalnim sadržajima namenjenim mladima.

Sa druge strane, trend upotrebe kanabisa opada.

"Procenat 15-godišnjaka koji su ikada koristili kanabis pao sa 14 odsto u 2018. na 12 odsto u 2022. godini", kažu iz ZSO.

Iz svetske organizacije primećuju da se nejednakost u upotrebi supstanci između polova brzo se smanjuje u korist devojčica, koje su jednake ili prednjače u odnosu na dečake u stopi pušenja, konzumiranja alkohola i upotrebe e-cigareta.

"U studiji se naglašava hitna potreba za ozbiljnim strategijama prevencije kako bi se adolescenti zaštitili od štetnih supstanci. Ključno je prepoznati da se negativan uticaj ovih supstanci proteže i dalje od korisnika, utičući na širu omladinsku zajednicu", navodi se u studiji.

image
VV inauguration
banner