Svet

Paket za paketom: Novo naoružanje iz SAD za Ukrajinu u vrednosti od 6 milijardi dolara

Paket naoružanja najverovatnije uključuje kontra-artiljerijski radar, taktička vozila, presretače Patriot, bespilotne letelice, artiljeriju, preciznu municiju i sisteme protiv bespilotnih letelica
Paket za paketom: Novo naoružanje iz SAD za Ukrajinu u vrednosti od 6 milijardi dolara© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

SAD bi već u petak mogle da najave novi paket oružja za pomoć Ukrajini u vrednosti od šest milijardi dolara, preneo je portal "Politiko" pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Paket naoružanja najverovatnije uključuje kontra-artiljerijski radar, taktička vozila, presretače Patriot, bespilotne letelice, artiljeriju, preciznu municiju i sisteme protiv bespilotnih letelica, prema rečima zvaničnika.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Lider Demokrata u Senatu Čak Šumer poručio je da je ostavio poruku ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom koja glasi: ''Završili smo. Sada - pobedite''.

"Ovaj zakonski predlog jedna je od najvažnijih mera koju je Kongres usvojio posle dugo vremena za zaštitu američke bezbednosti i sigurnosti zapadne demokratije", rekao je Šumer.

image
VV inauguration
banner