Svet

Španija popustila pod pritiskom: Šalju Ukrajini rakete za "patriote" i "leoparde"

Ministarstvo odbrane potvrdilo je isporuku "patriota" i "leoparda" Kijevu
Španija popustila pod pritiskom: Šalju Ukrajini rakete za "patriote" i "leoparde"Getty © picture alliance / Contributor

Ministarstvo odbrane Španije potvrdilo je isporuku projektila za "patriot" PVO sisteme Kijevu, a takođe je najavilo isporuku oklopnih vozila i tenkova "leopard".

Ranije je list "Pais", pozivajući se na vladine izvore, preneo da je Španija pristala da isporuči rakete "patriot" Ukrajini pod pritiskom NATO-a i EU.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, tokom sastanka Kontakt grupe u Pramptajnu, španska ministarka odbrane Margarita Robles potvrdila je slanje raketnih sistema "patriot", koji bi trebalo da stignu "u roku od četiri dana".

U saopštenju se navodi i da Španija planira da u naredna dva meseca pošalje lake i teške mitraljeze, logistička vozila, oklopne transportere, "protivtenkovsko oružje i poljske artiljerijske haubice".

"Ove isporuke će biti praćene slanjem različitih sistema vazdušnog osmatranja i daljinskih oružanih stanica za odbranu od dronova, sistema koje priprema španska odbrambena industrija", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, priprema novih borbenih tenkova "leopard" za prebacivanje u Ukrajinu "teče po planu" i prve jedinice će biti spremne do kraja juna.

Španija ima četiri baterije Patriot, od kojih je jedna raspoređena u Turskoj u okviru misije NATO-a da zaštiti vazdušni prostor zemlje od mogućih raketa koje bi mogle biti lansirane iz Sirije.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini produžavaju sukob i direktno uključuju zemlje NATO-a u isti.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner