Svet

Sijarto: Ne puštamo Ukrajinu u NATO zbog kršenja prava mađarske manjine

Budimpešta tvrdi da su ukrajinske vlasti onemogućile mađarskoj nacionalnoj manjini da studira na maternjem jezku
Sijarto: Ne puštamo Ukrajinu u NATO zbog kršenja prava mađarske manjine© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Mađarska ne želi  formiranje komisije za ulazak Ukrajine u NATO zbog spora o pravima mađarske nacionalne manjine u Ukrajini, saopštio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, prenosi Tanjug.

"Nema ničeg novog ili iznenađujućeg u našoj poziciji, jasno smo stavili do znanja pre mnogo godina da dok Ukrajina ne vrati prava zakarpatskim Mađarima, nećemo pristati na sazivanje ove komisije", napisao je Sijarto na Fejsbuku, komentarišući navode da je Mađarska blokirala sazivanje komisije na sastanku NATO ministara u Bukureštu.

Sijarto je rekao i da nisu pokretali ovo pitanje od početka specijalne operacije i da nemaju  nameru da to čine sada, ali da se nadaju da će mir doći što pre, da bi se o ovom pitanju ponovo razgovaralo, prenosi Euraktiv.

Budimpešta i Kijev se sukobljavaju oko manjinskih prava otkako je ukrajinski parlament 2017. godine usvojio zakon o obrazovanju, za koji Budimpešta tvrdi da ugrožava prava mađarske nacionalne manjine da studira na svom maternjem jeziku.

Broj etničkih Mađara u Ukrajini, od kojih većina živi u Zakarpatskoj oblasti, procenjuje se na oko 140.000 pre početka specijalne operacije Rusije.

image
VV inauguration
banner