Svet

Britanski stručnjak: Američka pomoć neće pomoći Ukrajini, potrebna su još tri talasa mobilizacije

Kako navodi Vatling, vrh ukrajinske vojske biće suočen sa zadatkom da "sprovede još tri talasa mobilizacije" i tako obezbedi rotaciju vojnika koji se nalaze na frontu
Britanski stručnjak: Američka pomoć neće pomoći Ukrajini, potrebna su još tri talasa mobilizacijeGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Vojna pomoć SAD neće doprineti ukrajinskoj vojsci da zadrži svoje položaje na bojnom polju, ukoliko se ne sprovedu još tri talasa mobilizacije, ocenjuje vojni ekspert i istraživač Džek Vatling iz londonskog instituta RUSI za "Forin afers".

"Američki paket pomoći neće rešiti ukrajinske probleme na frontu. Ukrajina će morati da mobiliše još ljudi, poboljša svoj program obuke i na adekvatan način opremi svoje trupe", ističe on.

Kako navodi Vatling, vrh ukrajinske vojske biće suočen sa zadatkom da "izvrši još tri talasa mobilizacije" i na taj način odmah obezbedi rotaciju vojnika koji se nalaze na frontu.

Međutim, britanski stručnjak ocenjuje da za uspešnu mobilizaciju postoji ograničavajući faktor, u vidu potrebe za opremanjem novih vojnika i obučavanjem dodatnog broja oficira.

"Ovi problemi se mogu rešiti, ali se to odmah mora uraditi ako Ukrajina želi da ima dovoljno snaga do jeseni", ocenjuje on, ističući da je ovo jedini način da Kijev preuzme inicijativu na bojištu.

image