Svet

SAD bez objašnjenja obustavile najnoviju isporuku oružja Izraelu

Ovo predstavlja prvi put od oktobra da je Vašington obustavio snabdevanje izraelske vojske
SAD bez objašnjenja obustavile najnoviju isporuku oružja IzraeluGetty © Hannah Beier/Getty Images

SAD su prošle nedelje iznenada zaustavile planiranu isporuku američke municije Izraelu, izvestio je "Aksios". Objašnjenja Bele kuće za ovaj potez nije bilo.

Dva izraelska zvaničnika rekla su za ovaj medij da je isporuka neobjašnjivo zaustavljena prošle nedelje, te da se Tel Aviv "muči da shvati zašto je pošiljka zadržana".

Bela kuća je odbila da odgovori na pitanje "Aksiosa", kao i Pentagon, Stejt department i kancelarija izraelskog premijera.

Predsednik SAD Džozef Bajden u poslednje vreme sve više kritikuje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog vojne operacije u Pojasu Gaze u kojoj je ubijeno skoro 35.000 Palestinaca, a koju je Tel Aviv pokrenuo kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Bajden je izjavio da bi izraelska invazija na južni grad Rafu, poslednje nominalno utočište palestinskih civila, bila "crvena linija", javno prekorivši Netanjahua zbog "neselektivnog" bombardovanja Gaze.

Stejt department je takođe sankcionisao izraelske naseljenike na Zapadnoj obali, a SAD na glasanju Saveta bezbednosti UN u martu nisu stavile veto na meru kojom se zahteva hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Uprkos promeni u retorici, pošiljke oružja i municije Izraelu do sada su se nastavile relativno neometano, a Bajdenova administracija je navodno odobrila više od 100 isporuka oružja Tel Avivu od 7. oktobra.

Sadržaj ovih pošiljki se uglavnom ne otkriva javnosti osim ako njihova vrednost ne prelazi 250 miliona dolara, što je bio slučaj samo dva puta do sad.

Ovi veliki paketi su odobreni prošlog meseca i uključivali su više od 1.800 bombi MK84 i 500 bombi MK82, kao i preko 1.000 komada municije malog kalibra.

image