Svet

Odesa pratila paradu pobede u Moskvi: "Dan pobede" najpretraživaniji pojam na Guglu

Ukrajina prvi put u istoriji ne slavi Dan pobede na današnji dan, međutim stare navike ostaju, pa Ukrajinci danas polažu vence na spomenike i pretražuju "Dan pobede" na Guglu
Odesa pratila paradu pobede u Moskvi: "Dan pobede" najpretraživaniji pojam na Gugluwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Mnoge kablovske televizije u Odeskoj oblasti prikazivale su današnju paradu Pobede u Moskvi, piše ukrajinski medij "Strana.ua".

Ukrajinski mediji su pretpostavili da su "Rusi hakovali sistem", a lokalne vlasti se nisu zvanično oglašavale povodom ove informacije.

Na snimku koje dele meštani Odeske obalsti, vidi se kako svi kanali prikazuju paradu. Osoba sa daljinskim u rukama menja kanale, ali svaki od njih pokazuje rusku paradu pobede.

Ovo je prvi put u istoriji da Ukrajina zvanično ne slavi Dan pobede, s obzirom na to da je u junu 2023. godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon prema kojem se

9. maj slavi "Dan Evrope".

Ukrajinci su Dan pobede proslavili 8. maja, a Zelenski je to objasnio činjenicom da je upravo na taj dan na snagu stupio "Akt o bezuslovnoj predaji Vermahta" i ovaj datum slavi "većina naroda sveta".

Međutim, upravo danas stanovnici Ukrajine na Guglu pretražuju Dan pobede – ta sintagma je od jutros najpretraživanija, sudeći po podacima servisa "Gugl trends", prenosi "Strana".

Pritom, Kijevljani od jutros nose cveće na Večni oganj u Parku slave.

Tamo su mogli da zateknu venac koji je položio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, piše ukrajinski medij, ne precizirajući kada se to desilo – danas ili juče.

Parada pobede, posvećena 79 godina od pobede u Drugom svetskom ratu održana je na Crvenom trgu u Moskvi. U njoj je učestvovalo više od 9.000 ljudi, preko 70 komada vojne opreme, kao i ruska avijacija.

Paradu pobede na Crvenom trgu u Moskvi pratili su iz celog sveta oni koji neguju sećanje na veliku pobedu nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

image