Ekonomija

Stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma predviđaju recesiju

Oko dve trećine ispitanih očekuje globalnu recesiju 2023. godine, što znači da se broj "pesimističnih" prognoza udvostručio
Stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma predviđaju recesijuwww.globallookpress.com © Lian Yi

Većina vodećih ekonomista koje je anketirao Svetski ekonomski forum (VEF) u novembru i decembru prošle godine predviđa recesiju globalne ekonomije u 2023. godini.

Prema izveštaju VEF-a, globalnu recesiju 2023. očekuje oko dve trećine vrhunskih stručnjaka, dok 18 odsto veruje da je to vrlo verovatno.

VEF je primetio da se od prethodne studije u septembru 2022. godine broj pesimističnih u pogledu perspektiva ekonomskog razvoja u 2023. više nego udvostručio, prenosi TASS.

Među renomiranim ekonomistima koji su učestvovali u studiji postoji snažan konsenzus da je prognoza ekonomskog rasta u 2023. mračna, posebno u Evropi i Americi, saopštio je VEF. Svi oni predviđaju slab ili izuzetno slab rast, što sugeriše da se situacija pogoršala poslednjih meseci. 

U septembru 2022. godine 86 odsto ekonomista je predviđalo slab ili veoma slab rast u Evropi, dok je 64 odsto predviđalo slab ili veoma slab rast u Americi.

Stručnjaci veruju i da će ukidanje strogih epidemioloških mera u Kini podstaći ekonomski rast. Visoku inflaciju u Kini očekuje pet odsto ispitanika, a u Evropi 57 posto.

Objavljivanje izveštaja VEF poklapa se sa 53. forumom ove organizacije u Davosu u Švajcarskoj, od 16. do 20. januara. Predstavnici oko 100 zemalja, uključujući više od 50 šefova država i vlada, okupiće se da razgovaraju o načinima za rešavanje globalnih problema vezanih za hranu, energiju i druge probleme. 

Svetski ekonomski forum je nevladina organizacija osnovana u Švajcarskoj sa godišnjim skupovima lidera iz biznis sektora, državnim liderima i profesionalcima iz različitih industrija. Preko hiljadu velikih kompanija i organizacija su članice VEF.

image