Ekonomija

Strah od inflacije i nove zime: Evropska unija zajednički kupuje gas

Nakon raspisivanja tendera u aprilu, EU očekuje da će prvi ugovori sa dobavljačima iz SAD za Bliski istok i Afriku biti potpisani oko juna
Strah od inflacije i nove zime: Evropska unija zajednički kupuje gaswww.globallookpress.com © Javier Carrion

Evropska unija planira da preduzme prve korake na globalnom tržištu prirodnog gasa sledećeg meseca kao kartel kupaca, jer nastoji da snizi cene energije, piše "Blumberg".

Prema prvim procenama, zajednička potražnja 27 zemalja bloka i tri susedne zemlje iznosila bi 24 milijarde kubnih metara u naredne tri godine, rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović. Nakon raspisivanja tendera u aprilu, EU očekuje da će prvi ugovori sa dobavljačima iz SAD za Bliski istok i Afriku biti potpisani oko juna.

Zajednička kupovina gasa su novi alat koji je blok upotrebio da ograniči skok cene energenata izazvan smanjenjem ruskog snabdevanja zbog rata u Ukrajini. Iako su cene gasa i struje trenutno samo deo rekorda postignutih u avgustu, one ipak podstiču inflaciju potrošača i utiču na konkurentnost lokalnih kompanija u odnosu na rivale u SAD i Kini.

"Jasno je da moramo da preokrenemo ekonomsku tok u Evropi", rekao je Šefcović. "Verujem da stvaramo novi sistem koji će povećati konkurenciju i dovesti nove dobavljače i smanjiti cene energije. Otkako smo započeli ovo, postoji ogromno interesovanje međunarodnih dobavljača."

Blok je prošle godine progurao niz propisa o vanrednim situacijama kako bi osigurao da se neviđeni skokovi cena ne ponove, uključujući obavezu za 15 odsto dopunjavanja rezervi. To bi iznosilo oko 13,5 milijardi metričkih tona, što je i dalje samo delić od 338 milijardi kubnih metara koliko je EU uvezla 2021.

Šefčović je rekao da vidi interesovanje za zajedničke kupovine industrijskih potrošača gasa u sektorima uključujući čelik, aluminijum, keramiku, staklo i proizvodnju automobila.

Što se tiče ponude, više od 50 kompanija iz celog sveta zainteresovano je za saradnju sa Evropom putem energetske platforme, rekao je Šefčović. Nakon prvog tendera, EU će redovno organizovati više zajedničkih nabavki kako bi osigurala da blok ima dovoljno gasa.

Dok je skladište u Evropi još oko 61 odsto popunjeno, uglavnom zahvaljujući blagoj zimi, fokus se već pomera na dopunjavanje rezervi uoči sledeće grejne sezone.

"Izuzetno sam protiv bilo kakvog samozadovoljstva ili osećanja da su prošla teška vremena prošle godine, jer ne znamo šta nam ova godina sprema", rekao je Šefčović. "Ono što je sve važnije je da moramo da se nosimo sa cenama. Ne možemo da napajamo našu ekonomiju uz tako veliku razliku u cenama u poređenju sa SAD ili Kinom."

image
VV inauguration
banner