Ekonomija

Optimistični Fed: Inflacija još nije pod kontrolom, ali mi smanjujemo kamatne stope

Centralna banka SAD najavila da će smanjiti troškove zaduživanja
Optimistični Fed: Inflacija još nije pod kontrolom, ali mi smanjujemo kamatne stopeGetty © China News Service / Contributor

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel optimistično je najavio da će ekonomija SAD rasti brže od očekivanog ove godine, što ostavlja prostor Fedu za smanjenje kamatnih stopa.

Kombinacija snažnog ekonomskog rasta, niske nezaposlenosti i teorijskog pada inflacije podstakla je nade zvaničnika da će se američka ekonomija ove godine povećati za 2,1 odsto, brže od većine drugih naprednih ekonomija, piše "Fajnenšel tajms".

Iako je bazna inflacija (koja uklanja nestabilne cene energenata i hrane iz jednačine) visoka, Pauel je nagovestio da to neće odvratiti Fed od plana da smanji troškove zaduživanja sa njihovog trenutnog maksimuma u 23 godine od 5,25-5,5 odsto.

"Ekonomija ima dobre rezultate", rekao je Pauel. Inflacija od 2,4 odsto kreće se ka Fedovom cilju od dva odsto, sugerisao je on. "Nastavljamo da ostvarujemo dobar napredak u smanjenju inflacije", dodao je.

Očekuje se da će Fed početi sa ublažavanjem monetarne politike oko juna, nudeći određeno olakšanje Amerikancima koji se bore sa porastom hipotekarnih stopa i troškova kreditnih kartica.

Uprkos tome, neki ekonomisti veruju da će nedavni američki podaci, naročito o inflaciji, naterati centralnu banku da bude opreznija. Inflacija cena nekih roba i usluga ostaje stabilno visoka. Troškovi benzina, najvidljiviji merač cenovnih pritisaka kod Amerikanaca, porasli su 15 odsto od početka januara. Neki drugi troškovi, kao što su kirije i osiguranje automobila, i dalje brzo rastu.

Pauel je umanjio značaj nedavnog porasta potrošačkih cena, rekavši da bi sezonski efekti mogli da stoje iza povećanja. Takođe je odbacio da će tržište rada u SAD ometati borbu protiv inflacije.

"Videli ste prošle godine veoma snažno zapošljavanje i brzo opadanje inflacije", rekao je predsednik Feda. "Sam po sebi, snažan rast radnih mesta nije razlog da budemo zabrinuti zbog inflacije", dodao je on.

Tržištima su se dopale vesti i optimizam Feda pa su se berze zatvorile na rekordnom nivou, a cene državnih obveznica porasle.

Pauelovi komentari obradovali su i Bajdenovu administraciju, naročito jer se čini da će troškovi pozajmljivanja početi da padaju pre predsedničkih izbora u novembru. 

image