Ekonomija

Ograničenje cena neslavno propalo: Trgovina ruskom naftom na rekordnim nivoima

Sirova nafta "ural" je blizu 75 dolara po barelu, što je oko 15 dolara iznad ograničenja
Ograničenje cena neslavno propalo: Trgovina ruskom naftom na rekordnim nivoimaGetty © Mint Images

Ruskom naftom se u svetu trguje daleko iznad gornje granice cene koju je odredila Grupa sedam (G7) u pokušaju da liši Moskvu prihoda kojim se, kako veruju, finansira specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Prema podacima "Argusa", vodeća ruska nafta "ural" košta oko 75 dolara po barelu u trenutku kada napusti luke u Baltičkom i Crnom moru.

Ograničenje zahteva da svaka zapadna kompanija koja se bavi transportom ruske nafte dobije takozvanu potvrdu, dokument koji potvrđuje da je teret koštao 60 dolara po barelu ili manje, i u suprotnom, ne dozvoljava im se da pružaju svoje usluge.

Činjenica da su cene daleko iznad tog nivoa ukazuje, kako je to "Blumberg" diplomatski naveo, da se mere Zapada ne poštuju.

Američki zvaničnici ipak tvrde da ograničenja cene ruske nafte imaju efekta i "prazne" kasu Moskve koja sada, navodno mora da svoj glavni izvozni proizvod prodaje ili po nižim cenama preko zapadnih kompanija i osiguravajućih društava ili preko takozvane "flote u senci".

Nakon što je Zapad uveo sankcije i ograničenja cene, Moskva se okrenula drugim tržištima. Tako, navode iz "Argusa", kada "ural" stigne do Indije, barel se prodaje za 88 dolara, što je skoro puna cena nafte. Ruska sirova "ESPO" nafta po izlasku iz ruske luke Kozmino košta 84 dolara po barelu.

Ta nafta se onda prerađuje u trećim zemljama i prodaje Evropi po višim cenama. U međuvremenu, fjučersi američke "brent" nafte kreću se oko 90 dolara po barelu.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner