Kultura

Satiričar Marko Pajić dobitnik Vibove nagrade

Pajić je autor koji na duhovit način piše o neveselim pojavama i mudrim mislima kritikuje nepametne poteze protagonista javnog života, ocenio je žiri u svojoj odluci da ga proglasi pobednikom
Satiričar Marko Pajić dobitnik Vibove nagradeGetty © James Paterson/N-Photo Magazine/Future via Getty Images

Dobitnik Vibove nagrade lista "Politika" za najboljeg mladog satiričara do 35 godina je Marko Pajić, saopštili su danas organizatori dodele priznanja.

U najužem izboru bili su Radojka Draganić i Uroš Papeš, a žiri Vibove nagrade je u odluci ocenio da je Pajić "autor koji na duhovit način piše o neveselim pojavama i mudrim mislima kritikuje nepametne poteze protagonista javnog života".

"Humorno-satirična i groteskna projekcija naše stvarnosti u Pajićevim aforizmima nalazi svoj odgovarajući i uverljiv izraz. Njegovi kratki i višeznačni zapisi lucidno, slikovito i rečito tumače svakodnevicu koja je katkad fantastičnija od same literature", naveo je žiri.

U žiriju su bili urednik humorističkih rubrika u "Enigmatici" i "Razbibrizi" Aleksandar Čotrić, Politikinog "Satirikona" Dragutin Minić Karlo, kolumnista i urednik "Politike" Aleksandar Apostolovski, književnik Vitomir Teofilović i satiričar Jovan Zafirović.

Nagrada nazvana po satiričaru i novinaru "Politike" Vladimiru Bulatoviću Vibu (1931-1994) dodeljuje se od 1995. godine, a sastoji se iz plakete, povelje i novčanog iznosa, i biće uručena Pajiću u prostorijama "Politike" 8. marta, na 93. godišnjicu Vibovog rođenja.

Profesor Poljoprivredne škole u Valjevu, Pajić je pisac ljubavne, misaone, dečije i satirične poezije, a aforizme objavljuje u "Politici", "Večenjim novostima" i drugim glasilima.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner