Magazin

Bakingemska palata otkriva da li će princ Hari i Megan prisustvovati krunisanju Čarsla

Princ Hari će doći na krunisanje kralja, ali zato Megan, vojvotkinja od Saseksa, neće prisustvovati, saopštila je Bakingemska palata, prenosi Bi-Bi-Si
Bakingemska palata otkriva da li će princ Hari i Megan prisustvovati krunisanju ČarslaGetty © Mike Coppola

Britanski princ Hari prisustvovaće sledećeg meseca krunisanju svog oca kralja Čarlsa, ali bez supruge Megan čime su okončane višemesečne spekulacija o tome da li će ovaj par doći na ceremoniju.

Čarls će biti krunisan na ceremoniji koja datira još od pre 1000 godina, okružen šefovima stranih država i dostojanstvenika, ali učešće njegovog najmlađeg sina bilo je pod znakom pitanja nakon što je princ Hari žestoko kritikovao svoju porodicu u knjizi i dokumentarnoj seriji.

Bakingemska palata i portparol para potvrdili su da će Hari, poznat kao vojvoda od Saseksa, prisustvovati događaju 6. maja, dok će Megan ostati u Kaliforniji sa decom.

Princ Hari će se pridružiti više od 2000 gostiju u Vestminsterskoj opatiji. Biće to prvi put da će biti viđen sa kraljevskom porodicom od objavljivanja njegovih memoara "Rezervni".

Knjiga princa Harija je slikovito otkrila dubinu neslaganja sa ostalim članovima kraljevske porodice i on je od tada govorio da se oseća "drugačije" od ostatka svoje porodice.

Njihov sin Arči, istog dana puni četiri godine.

"Bakingemska palata sa zadovoljstvom potvrđuje da će vojvoda od Saseksa prisustvovati ceremoniji krunisanja u Vestminsterskoj opatiji", rekao je portparol palate.

"Vojvotkinja od Saseksa će ostati u Kaliforniji sa princom Arčijem i princezom Lilibet. Ipak, smatra se da će se u očima javnosti ova odluka Megan da odbije poziv, posmatrati u svetlu tekućih, nerešenih porodičnih tenzija.

Kako više nije "radni" član kraljevske porodice, ostaje da se vidi kakvu će ulogu princ Hari imati na ceremoniji. Za kraljičin platinasti jubilej vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nisu smeli da učestvuju u tradicionalnom pojavljivanju na balkonu Bakingemske palate.

Hari i Megan povukli su se sa kraljevskih dužnosti 2020.godine i preselili se u Kaliforniju, rekavši da žele da izgrade novi, nezavisan život, bez nadzora britanske štampe.

Dogovorili su se sa kraljevskom porodicom da neće učestvovati ni na kakvim budućim zvaničnim kraljevskim događajima ili turnejama, a u Britaniji su viđeni samo u nekoliko navrata otkako su otišli, uključujući i sahranu kraljice Elizabete, koja je umrla nakon 70 decenija duge vladavine.

image