Magazin

Fotografisana izuzetno retka životinja u Australiji

Veoma retka "stidljiva" životinja, ne veća od ljudskog dlana, uočena je u pustinji u Australiji.
Fotografisana izuzetno retka životinja u Australiji© Wikimedia Commons/Public Domain

Izuzetno retka životinjska vrsta severne torbarske krtice, koja se može videti samo nekoliko puta u jednoj deceniji, fotografisana je u Australiji. Ove životinje, veličine ljudskog dlana, bez očiju i zlatne boje, toliko su retke da nema ni približnih podataka o tome koliko ih ima, prenosi Bi-Bi-Si.

Krticu su u Velikoj peščanoj pustinji na severozapadu Australije uočili rendžeri aboridžinskog porekla, koji rade na očuvanju prirode koristeći svoju kulturu i tradicionalno poznavanje te okoline. Ove torbarske krtice se retko viđaju u prirodi, jer uglavnom žive u svojim peščanim tunelima, a stručnjaci za divlje životinje smatraju da one "maltene plivaju kroz pesak".

"Ovo je drugo viđenje ove krtice u samo šest meseci, što je redak događaj, jer se u Australiji svake decenije prijavi samo pet do deset viđenja. Za razliku od većine sisara koji kopaju i iza sebe ostavljaju šuplje tunele, severna torbarska krtica urezuje put i ispunjava ga kako ide napred, gurajući svoje telo kroz pesak. Uprkos tome što su slepe, one se vešto snalaze u podzemlju i koriste svoj žuljeviti nos i čelo za kopanje," piše na zvaničnoj Instagram stranici rendžera.

"Ljudi često misle da nema mnogo divljih životinja u pustinji, ali je ona puna jedinstvenih životinja", istakao je stručnjak Geret Ket. Ukazao je da je neophodno više istraživati retke vrste, poput severne torbarske krtice, kako bi se osiguralo njihovo očuvanje u uslovima klimatskih promena, koje se najviše osećaju u mestima gde su vremenske prilike ekstremne, kao što je slučaj sa pustinjama.

image