Svet

Kijevsko-pečerska lavra: Raskolnička crkva nema dozvolu da služi u Uspenskom sabornom hramu

Nije bilo nikavog zahteva Pravoslavne crkve Ukrajine da u dva hrama vrše bogosluženje za Božić, navodi se u saopštenju Ukrajinske pravoslavne crkve
Kijevsko-pečerska lavra: Raskolnička crkva nema dozvolu da služi u Uspenskom sabornom hramuwww.globallookpress.com © Sadak SouiciLe Pictorium

Uprava kompleksa nije dobila nikakav zahtev niti obaveštenje o organizovanju božićne službe poglavara takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanija Dumenka, objavljeno je na sajtu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovske patrijaršije.

"Juče tokom sastanka sa sveštenstvom i bratijom Lavre, generalni direktor Nacionalnog kompleksa Kijevsko-pečerska lavra A. V. Rudik rekao je da raskolnička PCU nema dozvolu za bogosluženje u Uspenskom sabornom i Trpeznom hramu lavre, kao i da nije poslala nikakav zahtev za korišćenje ta dva hrama", navodi se u saopštenju UPC.

Prethodno je pres-služba Kijevske mitropolije kanonske UPC saopštila da poglavar PCU Epifanij namerava da održi bogosluženje u Uspenskom manastiru povodom Božića.

Ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko je rekao da je Komisija za primopredaju zdanja Uspenskog manastira i Trapezne crkve od UPC na državu završila rad.

Ove moguće akcije PCU predstavljaju pokušaj nasilnog zauzimanja Uspenskog sabornog hrama ucenama i obmanama javnosti, navodi UPC, naglašavajući da Ministarstvo kulture Ukrajine nije komentarisalo nameru PCU da održi Božićnu službu u Lavri.

Od 1. januara su Uspenski sabor i Trpezni hram Kijevsko-pečerske lavre zatvoreni i nepristupačni za sve pa i za monahe UPC koji su do tada tu boravili i sužili.

Prema rečima mitropolita Pavla, namesnika Kijevsko-pečerske lavre, od prvog dana nove godine sveštenstvu UPC je zabranjen pristup Gornjoj lavri pošto je rukovodstvo kulturnog rezervata odbilo da obnovi ugovore o korišćenju sa crkva. UPC je izrazila bojazan da će vlasti preneti oba hrama raskolničkoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU).

Već 4. januara PCU je saopštila da će starešina hrama Epifanije Dumenko održati bogosluženje povodom Rođenja Gospodnjeg u Uspenskom sabornom hramu Kijevo-pečerske lavre.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner