Srbija i Balkan

Kurti provocira i na godišnjicu bombardovanja: Poruka Srbiji da se OVK i "Kosovo" ne mogu pobediti

Kurti je obišao Memorijalni centar koji su Albanci izgradili u Glođanu i nazvali ga "Mučenici nacije"
Kurti provocira i na godišnjicu bombardovanja: Poruka Srbiji da se OVK i "Kosovo" ne mogu pobediti© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti Kurti iskoristio je godišnjicu NATO agresije na Srbiju da kaže kako su porodice Haradinaj i Jašari imale neprijatelja – Srbiju.

Kurti je obišao Memorijalni centar koji su Albanci izgradili u Glođanu i nazvali ga "Mučenici nacije". 

"Žestoka bitka od 24. marta 1998. dokazala je hrabrost i odlučnost porodice Haradinaj i našeg naroda na putu oslobođenja. OVK nije poražena, 'Kosovo' nije poraženo. To je bila poruka koju je fašistička Srbija dobila sa kule Baća Hiljmi. Postavljeni na četiri pozicije, Hiljmi Haradinaj zajedno sa Mejremeom i Frašerom, Ramuš Haradinaj zajedno sa Bujarom, Daut sa Rasimom i Kujtimom i Škeljzen sa Enverom, spasili su kulu. Gazmend Mehmetaj, Hime Haradinaj i Agron Mehmetaj ubijeni su istog dana, njihovu žrtvu poštujemo i pamtimo sa najvećim poštovanjem", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da "porodica Haradinaj dobro zna vrednost slobode" i dodao da je to "porodica palih boraca".

"Vojska je neodvojivi deo ove porodice. Danas u našoj vojsci imamo poručnika Ljuana Haradinaja, koji marljivo i predano služi zemlji u uniformi KBS", rekao je Kurti.

Albanski terorista Adem Jašari bio je vođa Oslobodilačke vojske Kosova, koji je te 1998. godine u sukobu sa srpskim policijskim snagama u Donjem Prekazu žene i decu iskoristio kao živi štit dok se krio u kući.

Po svedočenju generala Bratislava Dikovića, rođeni brat Jašarija - Hamza, hteo je da se preda i spasi svog sina, ali Adem to nije dozvolio, već je čak pucao u svog bratanca jer je počeo da plače.

Komandant srpske Žandarmerije Goran Radosavljević ispričao je kako je Jašari bio spreman da sve članove porodice odvede u smrt, ali je njegova ćerka spasena jer su deca počela da trče prema policiji.

image