Ekonomija

Kina čini trećinu svetskog ekonomskog rasta, sa Rusijom lider u globalnom trgovinskom suficitu

Kinesko tržište činiće ove godine trećinu globalnog ekonomskog rasta, a Kina je zajedno sa Rusijom prošle godine bila lider u trgovinskom suficitu
Kina čini trećinu svetskog ekonomskog rasta, sa Rusijom lider u globalnom trgovinskom suficituwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Predviđeno je da će Kina dati značajan podsticaj svetskoj ekonomiji, čineći oko trećine globalnog rasta 2023. godine, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

"Snažan oporavak znači da će Kina činiti oko jednu trećinu globalnog rasta 2023. godine, što će pomoći svetskoj ekonomiji", rekla je Georgijeva na Kineskom razvojnom forumu 2023. u Pekingu.

Analiza MMF-a je pokazala da povećanje kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan procentni poen dovodi do rasta BDP-a od 0,3 procentna poena u proseku drugih azijskih ekonomija, rekla je Georgijeva, nazvavši ovo "dobrodošlim povećanjem".

Očekuje se da će BDP Kine ove godine dostići pet procenata, prema planu društvenog i ekonomskog razvoja zemlje.

U međuvremenu, neki stručnjaci imaju optimističnije poglede na ekonomski rast Kine. Čen Fenging, bivši direktor Instituta za svetske ekonomske studije pri Kineskom institutu za savremene međunarodne odnose, rekao je za "Sputnik internešenel" da bi BDP zemlje mogao da poraste za šest odsto 2023. godine, ali je Peking odlučio da ovaj ambiciozni cilj ne stavlja u plan, pošto je prošlogodišnja stopa rasta bila ispod zvanične prognoze od 5,5 odsto.

Stopa rasta kineskog BDP-a iznosila je tri procenta u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu kao rezultat višestrukih epidemija kovida i turbulentnog globalnog pejzaža. BDP zemlje u 2022. iznosio je 121,02 biliona juana (17,95 biliona dolara).

U međuvremenu, proračuni "Sputnik internešenela" pokazali su da su Kina i Rusija postale svetski lideri u trgovinskom suficitu 2022. godine, oborivši sopstvene rekorde po ovom pokazatelju.

Kineski trgovinski suficit porastao je za 30 odsto prošle godine na rekordnih 877,6 milijardi dolara, pokazuju podaci. Rusija je povećala svoj suficit 1,7 puta tokom godine na rekordnih 333,4 milijarde dolara, pomerivši se na drugo mesto među velikim ekonomijama.

Saudijska Arabija, koja je imala najveći trgovinski suficit od 2012. od 221,3 milijarde dolara, zauzela je treće mesto.

Apsolutni lider u rastu trgovinskog suficita u 2022. bila je Kanada, gde je indeks skočio 4,8 puta — sa 3,65 milijardi dolara na 17,45 milijardi dolara. Istovremeno, jedina zemlja koja je prošle godine uspela da pređe sa trgovinskog deficita na suficit bila je Nigerija.

Kao rezultat toga, 26 velikih ekonomija zabeležilo je trgovinski suficit od 2,45 biliona dolara u 2022. godini, u poređenju sa 32 zemlje sa 2,1 biliona dolara godinu dana ranije.

Studiju je sproveo "Sputnjik" na osnovu podataka nacionalnih statističkih agencija 60 najvećih svetskih privreda.

image