Rusija

Nebenzja o napadima na Zaporošku nuklearku: Ne može se isključiti nuklearna katastrofa

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi apelovao je da napadi na nuklearnu elektranu moraju odmah da se zaustave i predstavio pet principa rada
Nebenzja o napadima na Zaporošku nuklearku: Ne može se isključiti nuklearna katastrofawww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Rusija se nada da Evropa ima instinkt za samoodržanjem, jer se u slučaju nastavka ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearku ne može isključiti nuklearna katastrofa, izjavio je stalni predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja.

"Ako se napadi Oružanih snaga Ukrajine na nuklearku nastave, niko ne može da isključi nuklearnu katastrofu regionalnih i globalnih razmera", ocenio je diplomata.

Rusija apeluje na IAEA i države da učine sve moguće radi spasavanja sveta od nuklearnog incidenta, poručio je on.

Nebenzja je takođe naglasio da su zapadne zemlje priznale krivicu Kijeva za napade na Zaporošku nuklearku i svoje saučesništvo u tome, pozivajući Moskvu da napusti nuklearku kako bi se granatiranje prekinulo.

"Ukrajina uz dopuštenje Zapada redovno pokušava da napadne Zaporošku nuklearku", istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, tokom poslednjih nekoliko meseci, napadi Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearku su intenzivirani, a Moskva informiše IAEA o tome.

"Rusija ulaže sve napore da spreči pretnje po bezbednost Zaporoške nuklearke", poručio je Nebenzja.

On je naglasio da Rusija nikada nije raspoređivala na teritoriji Zaporoške nuklearke teško naoružanje i nije izvodila napade sa njene teritorije.

Ruski predstavnik je kazao da Moskva poziva IAEA da direktno imenuje izvor napada na nuklearku.

Grosi: Veoma smo blizu nuklearnog incidenta

Prethodno se oglasio generalni direktor IAEA Rafael Grosi navodeći da je Zaporoška nuklearna elektrana veoma blizu nuklearnog incidenta, i da mora da se učini sve da se rizici svedu na minimum. 

"Opasno smo blizu nuklearne katastrofe. Danas moramo učiniti sve što je u našoj moći da smanjimo rizik od incidenata. Pet principa ustanovljenih u ovoj sali pre godinu dana moraju se poštovati. Oni su osmišljeni da spreče veliku nuklearnu havariju sa značajnim radiološkim posledicama", objasnio je Grosi na sednici Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim zapažanjima, iako se šest reaktora elektrane sada nalaze u hladnom stanju, a poslednji energetski blok doveden je u to stanje pre dva dana po preporuci IAEA, ostaje realan potencijal za veliku nuklearnu havariju.

Grosi je apelovao da napadi na nuklearnu elektranu moraju odmah biti zaustavljeni.

"Ovi nepromišljeni napadi moraju odmah da se prekinu. Iako na sreću ovoga puta nisu rezultirali radiološkim incidentom, značajno povećavaju rizik u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, gde je nuklearna bezbednost već oslabljena", ocenio je Grosi.

Grosijev plan sastoji se od pet principa: zabrana raspoređivanja teške vojne tehnike i ljudstva u nuklearnim elektranama; zabrana gađanja sa teritorije nuklearne elektrane i prema elektrani; bezbednost; zaštita svih spoljnih dalekovoda; praćenje poštovanja ovih principa.

Podsetimo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka.

Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.

Dva dana kasnije, 9. aprila, saopšteno je da je ukrajinski dron napao objekat Zaporoške nuklearke. Žrtava nije bilo. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da se centar za obuku Zaporoške nuklearke, koji je napadnut, nalazi izvan prečnika platforme, oko pola kilometra od prvog reaktora, te da incident nije ugrozio nuklearnu bezbednost centrale. Svih šest reaktora je zaustavljeno tokom šroteklih 20 meseci.

image