Rusija

Ruska ambasada u Britaniji: Milostinja Londona Kijevu očajnički pokušaj da se nešto promeni

Taj novac, koji je mogao da bude iskorišćen za ublažavanje najtežih simptoma krize troškova života koja se ovde snažno oseća, bespovratno će nestati u ukrajinskoj "crnoj rupi, saopštila je ambasada
Ruska ambasada u Britaniji: Milostinja Londona Kijevu očajnički pokušaj da se nešto promeni© Saliha Simsir Kazak/Anadolu via Getty Images

Novi britanski paket vojne pomoći Ukrajini predstavlja očajnički pokušaj da se izmeni dinamika sukoba koja ne odgovara Zapadu, saopštila je ambasada Rusije u Londonu.

"Na račun britanskih poreskih obveznika preduzet je očajnički pokušaj da se uz pomoć nove 'milostinje' promeni dinamika sukoba u Ukrajini, koja je nepovoljna za Zapad. Taj novac, koji je mogao da bude iskorišćen za ublažavanje najtežih simptoma 'krize troškova života' koja se ovde snažno oseća, bespovratno će nestati u ukrajinskoj 'crnoj rupi'", saopštila je ambasada.

Ambasada je zaključila da nije slučajno što se ova najava poklopila sa namerom Kijeva da prestane da pruža konzularne usluge vojno sposobnim Ukrajincima u inostranstvu.

"Režim Vladimira Zelenskog intenzivira mere mobilizacije koje su osmišljene da dovedu veći broj građana na čelo 'proksi sukoba' koji sponzoriše Zapad protiv Rusije", saopštila je ambasada.

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak, tokom posete Poljskoj, najavio dodelu dodatnih 500 miliona funti vojne pomoći Kijevu.

Iz Vlade Velike Britanije ranije je saopšteno da će ujedno obezbediti Ukrajini najveći paket vojne opreme, uključujući krstareće rakete dugog dometa "storm šedou".

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaka isporuka oružja za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Ranije je ukrajinsko izdanje "Zerkalo nedeli" objavilo da je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo dokument šefovima ukrajinskih stranih diplomatskih institucija u kojem zahteva da se od 23. aprila obustave sve konzularne radnje u vezi sa vojno sposobnim ukrajinskim državljanima, sa izuzetkom izdavanja lične karte za povratak u Ukrajinu.

image
VV inauguration
banner