Rusija

Žrtva Putinovog terora: Američki narednik uhapšen u Vladivostoku jer je tukao i davio Ruskinju

Gordon Blek joj je, piše ruski list, ukrao i 200.000 rubalja (2.200 dolara)
Žrtva Putinovog terora: Američki narednik uhapšen u Vladivostoku jer je tukao i davio RuskinjuGetty © Stringer/SOPA Images/LightRocket

Narednik američke vojske priveden je u Vladivostoku, na dalekom istoku Rusije, zbog sumnje da je pretukao i opljačkao jednu Ruskinju, sa kojom je bio u vezi, piše list "Izvestija".

Narednika Gordona Bleka (34) ruske vlasti su prošlog četvrtka optužile za krivično delo, preneo je En-Bi-Si njuz.

"Ruska Federacija je obavestila Stejt department o krivičnom pritvoru, u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima", izjavila je portparol američke vojske Sintija Smit, dodajući da narednik Blek uživa konzularnu podršku Stejt departmenta.

Blek je bio stacioniran u Južnoj Koreji, a za vreme incidenta bio je na odsustvu.  Međutim, samoinicijativno je otputovao u Rusiju, ne obavestivši o tome svoje nadređene.

Narednik Blek se sa Ruskinjom upoznao u Južnoj Koreji i bio je s njom u vezi. Prema izvorima AP-a, ona je, posle jedne svađe, otputovala u Vladivostok, a Blek je otputovao za njom.

"Blek ju je tukao i davio. Ukrao joj je i 200.000 rubalja (2.200 dolara)", piše ruski list, citirajući neimenovani izvor.

Predsednik Komiteta za spoljne odnose, republikanac Majkl Mekol, izjavio je da je "duboko zabrinut" zbog izveštaja o privođenjima američkih državljana u Rusiji: "Putin ima dugu istoriju uzimanja američkih građana za taoce", napisao je na društevnoj mreži Iks, podsećajući da je nedavno i Stejt department saopštio, "da za američke državljane nije bezbedno putovati u Rusiju".

Hapšenja Amerikanaca u Rusiji su učestala, dodaje Asošiejted pres, pošto su odnosi između dve zemlje pali do nivo iz Hladnog rata, dajući ovom događaju nekakvu političku dimenziju iako je narednik Blek uhapšen zbog brutalnog nasilja nad svojom partnerkom.

Dve zemlje su razmenile zarobljenike visokog profila 2022. godine, kada je ruski biznismen Viktor But zamenjen za američku košarkašicu Britni Griner.

Među američkim građanima koji se nalaze u ruskim zatvorima su i novinar "Volstrit džornala" Evan Gerškovič, koji je prošlog marta uhapšen zbog špijunaže, kao i bivši marinac Pol Vilan, koji je 2018. godine godine uhapšen zbog istog dela.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi poručilo je Rusima da budu "izuzetno oprezni" prilikom putovanja van zemlje.

image