Sport

Raste pritisak da se Rusima dozvoli učešće na Vimbldonu

Pitanje nastupa ruskih i beloruskih teniserki i tenisera na predstojećem Vimbldonu moglo bi uskoro da bude rešeno i ishod možda bude i drugačiji nego prošle godine
Raste pritisak da se Rusima dozvoli učešće na VimbldonuGetty © Ryan Pierse

Zbog sankcija uvedenih ruskim sportistima, teniseri u 2022. nisu mogli da učestvuju na grend slemu u Londonu, a krovne teniske organizacije su napravile dodatnu pometnju kontrapotezima.

Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA), kao odgovor na saopštenje Vimbldona povodom nastupa Rusa, donele su odluku da zabrane bodovanje na turniru u Londonu.

Primera radi, Novak Đoković je za osvajanje sedmog pehara na Centralnom terenu Ol Ingland kluba ostao na "nuli", a da bizarnost bude potpuna, u ženskoj konkurenciji trijumfovala je Elena Ribakina – Kazahstanka rođena u Moskvi.

I nedavno je na Vimbldonu trijumfovala Arina Sabalenka iz Belorusije, pa je postalo jasno da je u najvećem interesu i zbog dobrobiti sporta, potrebno da teniserke i teniseri iz ove dve zemlje vrate i na Vimbldon.

Zbog toga je VTA krenula u "ofanzivu" i organizatorima iznela ponudu koja bi mogla da bude prevaga prilikom odlučivanja.

Čelnici ženskog tenisa prošle godine morali su da isplate milion dolara odštete zbog zabrane učešća igračicama.

Sada je na stolu prepolovljena ponuda, i Ženska teniska asocijacija je poručila da će kazna (koja je plaćena) biti prepolovljena na 500.000 dolara ukoliko ruskim i beloruskim teniserkama bude dozvoljeno da učestvuju na turnirima koji prethode Vimbldonu – u Notingemu, Birmingemu i Istbornu.

Zato krovna Ženska teniska organizacija dodaje u dopisu i da je spremna da se odrekne polovine novca od kazne u korist Britanske teniske asocijacije, ukoliko ona učini "adekvatne napore" da se skine zabrana britanskih vlasti za Ruse i Beloruse na Vimbldonu.

"Kao što smo rekli ranije, ne slažemo se sa izrečenim kaznama, ali nastavljamo da radimo sa ATP, VTA, ITF i ostalim organizacijama i Vladom Velike Britanije da nađemo rešenje za 2023. godinu", navodi se u saopštenju.

Teniserke i teniseri su za RT Balkan tokom Australijan opena potvrdili da se uskoro očekuje konačna odluka, dok je Andrej Rubljov krajem prošle godine istakao da postoji realna mogućnost da im opet bude zabranjen nastup.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula.

image
VV inauguration
banner