Sport

Prva ruska selidba u Aziju: "Počinje novo, istorijsko poglavlje"

Dok su oči šahovskog sveta bile uprte u Astanu i meč za svetskog prvaka između Dinga Lirena i Jana Nepomnjaščeg, donesena je još jedna istorijska odluka u ovom sportu
Prva ruska selidba u Aziju: "Počinje novo, istorijsko poglavlje"Getty © Sebastian Reuter / Stringer

Ruska šahovska federacija (RCF) zvanično je prešla iz Evrope u Aziju, čime je postala prva organizacija koja je to učinila.

U međuvremenu, spomenuti Ding Liren je ispisao istoriju u Kazahstanu i pobedio Nepomnjaščeg posle iscrpljujuće partije koja je trajala mesec dana i postao prvi svetski šampion iz Kine.

Predsednik RCF Andrej Filatov označio je prelazak u Azijsku šahovsku federaciju kao početak novog, istorijskog poglavlja.

U martu prošle godine, Međunarodna šahovska federacija (FIDE) dozvolila je Rusima i Belorusima da se takmiče na internacionalnim takmičenjima kao neutralni sportisti.

Pre mesec dana, Generalna skupština Azijske šahovske federacije izglasala je da prihvata ruski savez pod svoje okrilje, što je zvanično potvrđeno u ponedeljak.

"Želeo bih da izrazim iskrenu zahvalnost Azijskoj šahovskoj federaciji u ime Ruske šahovske federacije za napore i podršku tokom puta sa jednod kontinenta na drugo, kao i za toplu dobrodošlicu koju smo dobili kao nova članica azijske šahovske porodice", izjavio je Filatov.

"Danas, prvog maja 2023. godine, počinje novo, istorijsko poglavlje zbog kojeg smo izuzetno uzbuđeni."

On je u pismu predsedniku Azijske šahovske federacije Sultanu bin Halifi el-Nahjanu istakao i da se Raduje što će Rusija podeliti svoje bogato iskustvo u organizaciji velikih događaja, kao i da će saradnja biti duga i plodonosna za obe strane.

Filatov je najavio da će Rusija već u decembru ove godine organizovati Azijski šampionat za juniore, koje će biti igrano u Moskvi.

image