Sport

Zemljotres u srpskom fudbalu: Kako su Vidić i Piksi zaratili zbog 16 (ili) 116 miliona

Fudbalsko tlo u našoj zemlji podrhtava od optužbi koje je slavni fudbaler izneo na račun Saveza i načinu na koji se troši novac na selektora, a ovaj nije časio časa da mu odgovori. Slavljenička atmosfera vrlo brzo je prerasla u medijski rat, a muzika hamburgške Elbfilharmonije ekspresno je utihnula zbog dve fudbalske legende – Nemanje Vidića i Dragana Stojkovića Piksija
Zemljotres u srpskom fudbalu: Kako su Vidić i Piksi zaratili zbog 16 (ili) 116 miliona© Clive Mason - Getty Images / Antonio Ahel - ATAImages

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće posle 24 godine na Evropskom prvenstvu, "orlovi" su saznali i protivnike u grupnoj fazi takmičenja, ali to nije najvažnija fudbalska vest ove sedmice.

Velika bura nastala je nakon intervjua koji je Nemanja Vidić dao za nedeljnik "NIN", a u kojem je govorio o stanju u srpskom fudbalu, lošem vođenju Fudbalskog saveza Srbije, a posebno velikim iznosima koje se izdvajaju za plate.

Vidić je otkrio da je u prethodne dve godine, na plate selektora Dragana Stojkovića Piksija i njegov stručni štab, potrošeno 16 miliona evra.

"Pošto sam ja član Skupštine, imam pristup informacijama koliko se novca troši u Savezu. Došao sam do podatka da je u poslednje dve godine za selektora i njegov stručni štab potrošeno 16 miliona evra. To je osam miliona evra godišnje."

"Da li je u redu trošiti toliki novac ako vidimo da smo mi mlada reprezentacija koja nema toliki izvor prihoda, da dajemo za selektora i za njegov stručni štab toliko novca?", rekao je Vidić u velikom intervjuu za "NIN".

Upitao je i da li bi trebalo i on da prvo ide u zatvor da bi sutra obavljao neku funkciju u srpskom fudbalu.

"I, kako to da Dragan Džajić, koji je bio u zatvoru i priznao da se bavio malverzacijama, i Zvezdan Terzić, koji nije dokazao nevinost, već su procesi protiv njega zastareli, vode dve najveće organizacije u srpskom fudbalu – FSS i Zvezdu. To je pitanje koje svi treba da postavljamo", dodao je.

On je naveo da je to "poruka za sve ljude u Srbiji da se ne gleda rad, da uopšte nije bitno da li si radio dobro ili loše, bitno je da budeš podoban".

Nekoliko dana nakon fudbalskog zemljotresa koji je pokrenuo nekadašnji reprezentativac i zvanično najbolji stranac u istoriji Mančester junajteda, pojavio se finansijski izveštaj Fudbalskog saveza Srbije.

Njega je u emisiji "Među nama" na televiziji "Nova S" pokazao Mirko Poledica, bivši fudbaler i predsednik sindikata profesionalnih fudbalera Srbije "Nezavisnost".

Prema njegovim rečima, finansijski izveštaj FSS usvojen je na skupštinskoj sednici 8. jula i tiče se "učešća pojedinih grupa rashoda u ukupnim rashodima za period 1. januar – 31. decembar 2022. u odnosu na 1. januar – 31. decembar 2021."

U koloni "Lična primanja: Selektori i članovi stručnih štabova svih selekcija" stoji da je u 2021. utrošeno 742.215.399,58, a u 2022. 1.233.565.814,17 dinara.

Taj iznos sabran iznosi nešto malo više od 16 miliona evra o kojima je Vidić govorio.

Stojković: Šta da sam zaradio i 116 miliona?

Na pitanje da li je istina ono što je nekadašnji reprezentativac izjavio, selektor je imao jasan odgovor.

"Nije", odmah je prokomentarisao Piksi u intervjuu za "Sportski žurnal".

"Ako Vidić izađe sa informacijom gde se pominju selektor i stručni štab, onda mora da stoji iza toga. Radi se o klasičnoj obmani i zbunjivanju javnosti."

Veruje da je 42-godišnjak iz Užica izmanipulisan i da ne poseduje tačne informacije.

"On u tim godinama i sa takvim ambicijama ne sme da dozvoli nešto tako. Na kraju krajeva, da sam zaradio ne 16, već 116 miliona evra, u čemu je problem?"

"Čiji je to novac, ko je te pare uneo u Savez? Nije to državni novac? Mogu tačno da vam kažem koliko smo zaradili, ali čemu to. Postoje poreski organi, tačno se zna koliko smo platili njima. Ne znam da li je Nemanja izmanipulisan, da li postoji grupacija koja ga je navela da kaže tako nešto."

Piksi je govoreći za sportski list naveo da nije zaradio sporne milione i dodao da je "Vidić postigao auto-gol tajmingom".

"Ne može da me povredi neko kao on koji ne radi ništa. Veoma je ružno ono što je rekao. Pokazao je nepoštovanje prema meni. Kao selektor nisam mogao da mu pomognem, a ni odmognem u želji da postane predsednik FSS. To nisu optužbe nego komentari koji ne priliče njemu."

Nije se tu zaustavio...

"On je veliko fudbalsko ime, poštovao sam ga i uvek govorio lepo o njemu. Bili smo ponosni na njegove igre. Zatečen sam pre svega njegovim osnovnim neznanjem. Ako već pominje brojke, nekih 16 miliona, prvo mora dobro da se informiše. Treba neko da mu objasni i pojednostavi šta su bilansi, završni računi itd. Mesto za tu vrstu pitanja je sednica Skupština, čije je član", izjavio je Stojković.

Ipak, dodaje da Nemanja ne posećuje sednice Skuštine i da mu je posebno zasmetalo što je slavni defanzivac govorio o njegovim prethodnim angažmanima.

"Nikad nije bio, niti će da dođe. Nismo svi te sreće da radimo i igramo u Engleskoj. Neko mora da radi i na drugim mestima. Ružno da se u tom kontekstu pominje moje ime. Može da me kritikuje, da mu se ne sviđa kako igramo, koje igrače pozivam... Napravio je auto-gol sa tajmingom. Mogao je da kaže pre ili posle, a ne dan,dva pred ceremoniju žreba, u Filharmoniji, gde smo s ponosom predstavljali Srbiju."

Poledica je pozvao Stojkovića da objavi tačne iznose koje dobija za funkciju koju obavlja i da, ukoliko se oni ne poklapaju sa usvojenim finansijskim izveštajem, treba da kontaktira svog poslodavca, a to je Fudbalski savez Srbije.

Dotakao se i drugih tema u budžetu krovne organizacije ovog sporta, otkrivši da je u članu 14 pod nazivom "finansijski i vanredni rashodi" u 2021. izdvojeno 15.702.000 dinara, ali da je za sledeću godinu usledilo uvećanje približno deset puta i da je potrošeno 134.533.000 dinara.

"Ignoratia iuris nocet"

Sa Terazija 35 su reagovali saopštenjem i "uzvratili paljbu".

"Stari Latini kažu: 'Ignoratia iuris nocet" – nepoznavanje prava škodi', a sličan model bi mogao da se primeni na istupe dvojice članova Skupštine prethodnih dana", navodi se na početku saopštenja Fudbalskog saveza Srbije.

Time se, pored Vidića, aludira i na Poledicu, zbog objavljivanja zapisnika za sednice Skupštine.

"Doduše, jedan od njih se nikad nije ni pojavio na sednicama, a predstavlja Jedinstvo Ub. Samo ovaj put radi se o nepoznavanju čitanja finansijskih izveštaja i kontnih okvira, čime ste pokušali javnost da dovedete u zabludu."

FSS je podvukao da se ovakve rasprave ne vode u medijima, nego na sednicama Skupštine, da je pitanje "gde je bio gospodin Nemanja Vidić 2021. godine u martu i što tada kao istaknuto fudbalsko ime nije postavio pitanje – zbog čega i koliko FSS odvaja sredstava za angažovanje stručnjaka iz, kako na nipodaštavajući način, tvrdi Kine i Japana" (u kojem Piksi i dalje obara rekorde) i da bi trebalo da uživaju u velikom uspehu reprezentacije posle 24 godine.

Međutim, iz Saveza nisu reagovali na komentare koji se tiču predsednika Dragana Džajića, iako bi to, u ovakvoj situaciji, bilo očekivano.

"Džajić četiri godine nije uspeo da dokaže da je nevin i onda ga je pre 11 godina tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao. Džajić je to prihvatio i time priznao da je krao Zvezdu, odnosno učestvovao u malverzacijama", rekao je Vidić između ostalog.

Podsetimo, nekadašnji štoper Crvene zvezde, subotičkog Spartaka, moskovskog Spartaka, Mančester junajteda i Intera iz Milana, kandidovao se za predsednika FSS-a u februaru ove godine.

"Ponoviću, ja sam bio prvi kandidat. Džajić se kandidovao protiv Nemanje Vidića, a ne Nemanja Vidić protiv Dragana Džajića", više puta je ponovio.

On je tada predstavio mladi tim koji bi doneo promene, a koji su, između ostalih, činili Milan Lane Jovanović, Danko Lazović, Slavoljub Muslin, Milorad Mažić, Jovana Damnjanović, Branko Milanović, osnivač i prvi čovek kompanije "Nordeus"...

Ipak, prema njegovim rečima, tada su četiri regiona koji odlučuju o novom šefu Saveza pružili podršku Džajiću i "doneli odluku pre glasanja", zbog čega je povukao kandidaturu kako "ne bi dao legitimitet novoizabranom predsedniku".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner