Sport

Zašto derbi ne može da pobedi? Fudbal nikad zabavniji, a Partizan i Zvezda kao dva tinejdžera

Možda i nije toliko važno što su i Partizan i Zvezda odlučili da se prepucavaju na društvenim mrežama objavljivanjem snimaka situacija za koje tvrde da su bile na njihovu štetu. Ali to ne priliči klubovima koji vole da se nazivaju gigantima, niti priliči najvećoj utakmici srpskog fudbala. Naročito kada ona na terenu isporuči životnost koja je derbiju tako često falila
Zašto derbi ne može da pobedi? Fudbal nikad zabavniji, a Partizan i Zvezda kao dva tinejdžeraGetty © Srdjan Stevanovic / Contributor / Dusan Milenkovic / ATAImages

Poslednji, 172. "večiti" derbi doneo je mnogo više od onoga na šta su ljubitelji fudbala u Srbiji naviknuti.

Ređala su se uzbuđenja od samog početka, pregršt šansi i golova, preokreti, a viđena je i dramatična završnica uz nikad manje dosuđenih faulova (tek 25). Sve to pred 48.000 ljudi i u ambijentu koji je podsetio na derbije od pre 20 i više godina. I opet, nekako, "večiti" derbi ne može da pobedi.

Sve što se desilo u 100 minuta uzbudljivog fudbala, svelo se na nepotrebna i neopravdana prepucavanja Crvene zvezde i Partizana na društvenim mrežama. Umesto da tričarije budu prepuštene navijačima koji će uz pivo u društvu da pobrojavaju greške i "greške" sudije, dva najveća srpska kluba rešila su da, po ko zna koji put, daju svoje "dokaze" o suđenju.

Tako su se u nedelju prvo oglasili iz Humske, priloživši video snimak na "Iksu" (nekadašnji "Tviter") uz koji tvrde da Šerif Endiaje postiže neregularan pogodak za 2:2 u 67. minutu. "Gol je bio rukom", kratko i jasno tvrde crno-beli, što je dovelo do raspirivanja komentara o toj situaciji.

To je, neizbežno, dovelo do reakcije rivala iz Ljutice Bogdana. Jer, ako mogu jedni, što ne mogu drugi, pa su iz Zvezde na istoj društvenoj mreži objavili snimak situacije u kojoj Naser Điga šutira preko gola, a start Svetozara Markovića nad štoperom crveno-belih biva karakterisan kao penal koji je sudija Pavle Ilić morao da svira.

Uz snimak su dodati i tradicionalni komentari o "spinovima u medijima" i "sudijama koje ne smeju da dosude čist penal za Zvezdu". I tako se opet sve svelo na halabuku - ali ne onu koju su navijači gromoglasno stvarali na stadionu "Rajko Mitić", već onu proisteklu iz klupskih tastatura.

Na kraju, oni nepristrasniji lako će videti da ni jedni ni drugi nisu u pravu - niti je Endiaje postigao gol rukom (već ramenom, kao što snimak iz drugog ugla pokazuje), niti je nad Đigom bio penal (i sudijski analitičar Zdravko Jokić je odmah objasnio da se start kapitena Partizana dogodio kada je lopta izašla iz igre).

Tako je brzo pala u zaborav Zvezdina tečna i agresivna igra iz prvog poluvremena u kom su crveno-beli stvarali šanse kako su želeli i pritiskom gušili Partizanove pokušaje da iz poslednje linije iznesu loptu. Tako je i Partizanova okrutna kontra kod drugog gola, kojoj je prethodila i majstorska finta Goha, sada već davna prošlost u moru komentara o spornim i "spornim" situacijama.

Imaće i jedni i drugi šta da analiziraju posle ovog derbija. Posle uspešnog očuvanja liderske pozicije, Partizan očekuju preispitivanja zašto su tek četiri puta šutirali ka golu rivala, zbog čega je u odbrani "duvala promaja", naročito iza leđa Aranđela Stojkovića, i kako je moguće da je gotovo svaki centaršut Zvezde stvarao dramatičnu pometnju u šesnaestercu fenomenalnog Aleksandra Jovanovića.

Isto tako, Zvezda će moći da pogleda ka svojoj lošoj realizaciji, nešto što ih je koštalo i u Bernu protiv Jang Bojsa u ključnom meču Lige šampiona, pa čak donekle i u prethodnom derbiju. I ovog puta su crveno-beli primili prvi gol nakon što su imali svu inicijativu, pa će Vladan Milojević pokušati da reši te psihološke padove u igri svog tima.

Već za nešto više od mesec dana čeka nas naredni derbi, videćemo još da li u Humskoj ili u Ljutice Bogdana. Ali dok u Zvezdi i Partizanu prate ko iz komšijskog tabora gleda u koje sudijske odluke, najbrojniji ljubitelji fudbala u Srbiji pamtiće ovaj derbi iz drugih razloga. A kada se ponove oni daleko češći, dosadni derbiji sa malo igre i konkretnih dešavanja, ovog 172. sećaćemo se sa setom.

Ako već ne možemo da se vratimo u vreme kada se klubovi nisu prepucavali na društvenim mrežama poput tinejdžera, dajte nam bar da taj fudbal uvek bude kao u subotu - uzbudljiv, zabavan i dramatičan. Uz takav fudbal se sve drugo lakše vari.

image
VV inauguration
banner