Sport

Britanci podržavaju učešće Rusa na Olimpijskim igrama: Ali, morate da ispunite uslove

Vlada Velike Britanije poslala je pismo predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasu Bahu i izrazila podršku učešću ruskih i beloruskih sportista u neutralnom statusu na Letnjim olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, prenosi "Tajms"
Britanci podržavaju učešće Rusa na Olimpijskim igrama: Ali, morate da ispunite usloveGetty © Chesnot / Contributor

Zvaničnici iz Odeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport (DCMS) potvrdili su da je britanski ministar sporta Stjuart Endru poslao pismo Tomasu Bahu, kao i šefu Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Endruu Parsonsu, rekavši da Velika Britanija podržava odluku MOK-a o prijemu ruskih sportista na Olimpijske igre u Parizu u neutralnom statusu, pod uslovom da se ispoštuju uslovi.

Međutim, DCMS nije javno izneo svoj stav. Britanska ministarka kulture, medija i sporta Lusi Frejzer je u martu 2023. zatražila od najvećih sponzora Olimpijskih igara da izvrše pritisak na MOK u vezi sa učešćem ruskih i beloruskih sportista na Igrama u Parizu.

Na ovo je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je zahtev Frejzerove manifestacija rusofobije i kršenja međunarodnog prava.

Prethodno je MOK dozvolio Rusima da prisustvuju Igrama u Parizu u pojedinačnom neutralnom statusu, uz niz kriterijuma. Zbog ograničenja učešća u kvalifikacionim takmičenjima, najviše 55 ruskih sportista moći će da se kvalifikuje za Igre.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije istakao da "međunarodni zvaničnici iskrivljuju smisao olimpijskog pokreta i podrivaju temelje međunarodnog sporta". Letnje olimpijske igre biće održane u Francuskoj od 26. jula do 11. avgusta, Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra.

image