Sport

Snažna osuda iz vrha države – evo kako MOK pokušava da odvoji Rusiju od svetskog sporta

Zamenik ministra sporta Rusije Odes Bajsultanov nazvao je predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha "neshvatljivim stvorenjem" koje pokušava da odvoji Rusiju od svetskog sporta
Snažna osuda iz vrha države – evo kako MOK pokušava da odvoji Rusiju od svetskog sporta© РИА Новости/Рамиль Ситдиков

Prethodno je MOK dozvolio Rusima da  kao neutralni sportisti učestvuju na Olimpijskim igrama, koje će biti održane u Parizu od 26. jula do 11. avgusta.

I ta odluka je došla uz niz kriterijuma, pa će tako neutralni sportisti imati posebnu zastavu i himnu.

Takođe, Rusima neće biti dozvoljeno da učestvuju u defileu sportista na ceremoniji otvaranja, a njihove nagrade neće biti istaknute u tabeli medalja.

"Problem nije u sankcijama, već u nama", počeo je Bajsultanov.

"Ima onih koji se plaše da će biti stavljeni na neke liste, da će biti izrečene sankcije ili da neće dobiti tri rublje. Ali mi smo samoodrživa zemlja i imamo najbolje sportiste na svetu. Sada je vreme za toleranciju prošlo."

Zbog ograničenja učešća u kvalifikacionim takmičenjima, za Igre će moći da se kvalifikuje najviše 55 ruskih sportista. Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da međunarodni zvaničnici gaze smisao olimpijskog pokreta i podrivaju temelje međunarodnog sporta.

Zamenik ministra sporta zbog toga je pozvao Ruse da se okrenu drugom takmičenju – Igrama prijateljstva.

"Hajde da se ujedinimo! Kako možete nastupati bez zastave i himne? To nisu patriote. Moramo se ujediniti oko Igara prijateljstva", dodao je Bajsultanov.

Svetske igre prijateljstva biće održane od 15. do 29. septembra 2024. godine u Moskvi i Jekaterinburgu.

Na ovom takmičenju biće sportista koji će se nadmetati u 33 sporta, a nagradni fond trebalo bi da iznosi 4,6 milijardi rubalja.

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Černišenko ranije je izjavio da veliki broj zemalja pokazuje interesovanje za Igre prijateljstva, uprkos pokušajima MOK-a da zabrani takmičenje.

"Izvinite na grubim rečima, ali ne marim za njih. Ne moramo nikome ništa dokazivati. Turnir organizujemo kako nam odgovara. Dostupan je normalnim sportistima", zaključio je Bajsultanov.

image