Srbija i Balkan

Rama: Daleko je dan kada će Srbija priznati "Kosovo"

Srbija nije u stanju da uvede sankcije Rusiji i da je zbog toga ne treba pritiskati, rekao je albanski premijer
Rama: Daleko je dan kada će Srbija priznati "Kosovo"www.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Politički odnosi na Balkanu nikad nisu bili bolji, čak i odnosi Beograda i Prištine, gde smo do juče mislili da Aljbin Kurti ne može da sedne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za isti sto, rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za "Politički debatni klub" (KDP), makedonski portal na albanskom jeziku.

"Danas imamo proces normalizacije odnosa uz pomoć Evropske unije i SAD, koji su dali veoma značajne i zanimljive signale u vezi sa mogućnošću kraja konflikta i početka nove ere. Da budem iskren, vidim svetlost u tunelu čak i kada je tunel potpuno zatvoren, ali u ovom konkretnom slučaju tunel ima svetlo", rekao je Rama.

On je naglasio da je "Kosovo" danas nezavisno i da se Srbija predaje toj realnosti koja se ne može promeniti.

"Kompromisi koje Priština mora da učini, ma koliko oni za njih bili bolni, su 'čaj od kamilice' u odnosu na ono što Beograd mora da prihvati u dijalogu", rekao je Rama i dodao da je "daleko dan kada će Srbija priznati 'Kosovo'".

Povodom Zajednica srpskih opština, naglasio je da je to dogovor koji ima posebnu važnost, jer se radi o maksimumu koji Priština može da ponudi Beogradu i srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji". 

Rama insistira na pomirenju, za koje kaže da je neophodno ako želimo da se Srbija jednog dana izvini tzv. Kosovu.

"Opraštanje nije tako lako, to je proces. Tako da moramo da napravimo mir. A, raditi za mir je mnogo teže... Ima nekih koji kažu da je mir mnogo teži od rata. Ja nisam ratovao, jer više volim mir. Naravno, rat je poslednje sredstvo", rekao je Rama.

Uticaj Rusije na Balkanu

Premijer Albanije tvrdi da je Balkan region u kome Rusija ima najveći uticaj na evropskom kontinentu, kao i da Srbija nije u stanju da uvede sankcije Rusiji i da je zbog toga ne treba pritiskati.

"Srbija to ne može da uradi ni politički ni tehnički. Srbija je gotova bez ruskog gasa. Ona nije Nemačka koja može da čeka i da u njoj svake druge subote kancelar otvara još jednu platformu za tečni naftni gas, preko kog će nabavljati daleko skuplji gas iz Katara i drugih zemalja", rekao je Rama i naglasio da je interes Zapada i čitavog regiona da se Srbija svrsta uz EU i SAD, a ne da se izoluje.

On je postavio pitanje šta je bolje, da Srbija bude izolovana, da se pretvori u destruktivnu silu ili da se integriše.

"Kažem da je ovo drugo važnije. Ono što je najvažnije za budućnost naše dece na ovim prostorima, jeste da im prenesemo strast da se ne bore jedni protiv drugih", poručio je Rama.

Suđenje Tačiju dug i težak proces

Rama je komentarisao i aktuelno suđenje bivšim vođama OVK.

Rekao je da je "strašna činjenica da je Hašim Tači odveden u Hag bez optužnice, dok je bio na funkciji šefa države".

"Nijedna druga zemlja to ne bi prihvatila, nikada. I niko se u bilo kojoj drugoj zemlji ne bi usudio da zatvori predsednika i kaže mu 'hajde, ulazi ovde u zatvor dok mi formulišemo optužnicu'. Sada je suđenje počelo. Ovo je proces koji će biti težak i dug. Ali, verujem da na kraju ovaj proces neće uspeti da kriminalizuje borbu za slobodu 'Kosova'. U međuvremenu, mi ćemo se sa svoje strane potruditi, da ne utičemo na proces, jer na njega ne možemo da utičemo, ali ćemo se potruditi da olakšamo teret blata bačenog na OVK kroz preuveličani izveštaj Dika Martija koji se, nažalost, pretvorio u zvanični izveštaj Saveta Evrope", rekao je Rama.Kazao je i da je za njega pitanje OVK i Hašima Tačija od velikog značaja za naciju i to ne samo za Kosovo, već za ceo albanski narod.

image