Srbija i Balkan

Muzej žrtava genocida: Krivotvorenje i zloupotreba Holokausta na komemoraciji u Srebrenici

Osim što su u izvinjenju Jevrejima direktora Memorijalnog centra u Potočarima prećutane brojne srpske žrtve zloglasne "Handžar" divizije, dodatno zabrinjava njegov pokušaj amnestiranja NDH za počinjeni Holokaust
Muzej žrtava genocida: Krivotvorenje i zloupotreba Holokausta na komemoraciji u Srebrenici© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Muzej žrtava genocida izrazio je zabrinutost zbog tvrdnji direktora Memorijalnog centra u Potočarima Emira Suljagića koje je izneo izvinjavajući se Jevrejima zbog zločina "Handžar" divizije, navodeći da je pokušao da izvrši krivotvorenje i zloupotrebu Holokausta.

Kako se navodi u saopštenju muzeja, Suljagić je tokom konferencije održane 10. jula u Srebrenici upućujući reči izvinjenja Jevrejima zbog zločina koje je nad pripadnicima tog naroda tokom Drugog svetskog rata počinila zloglasna 13. SS oružana brdska "Handžar" divizija, "očito potpuno svesno, a ne iz neznanja, smetnuo sa uma determinišuće istorijske činjenice".

"Gospodinu Suljagiću je, bez ikakve sumnje, potpuno jasno to da žrtve te nacističke jedinice, upamćene po monstruoznosti, brutalnosti i masovnosti počinjenih zločina, čiju su većinu pripadnika činili upravo bosansko-hercegovački muslimani, nisu isključivo bili Jevreji, već u znatno većem obimu i broju Srbi", ističe se u saopštenju.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste i pokušaj Suljagića da amnestira NDH za počinjeni Holokaust, dodaje se u saopštenju. Kako se pojašnjava, "Handžar" divizija uspostavljena je tokom proleća 1943. godine, odnosno u periodu kada je Holokaust nad bosansko-hercegovačkim Jevrejima već uveliko bio izvršen i to upravo od strane Suljagićevih sunarodnika i Hrvata koji su počev od aprila 1941. godine prigrlili ustašku ideologiju i otpočeli spiralu zločina do tada nezabeleženih na ovim prostorima, navodi se u reakciji muzeja. Podseća se i da su pripadnici "Handžar" divizije bili, ubrzo po njenom formiranju u proleće 1943, upućeni na obuku na područje okupirane Francuske i Poljske odakle su vraćeni tek godinu dana kasnije.

"Ukoliko, pak, imamo u vidu činjenicu da je najbrojnija jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svetskog rata, ona u Sarajevu, koja je u tom periodu brojala nešto više od 8.300 pripadnika, bezmalo u celosti bila likvidirana 1941. i 1942. godine upravo u hrvatskim logorima smrti u Jasenovcu i Đakovu, kao i da je već početkom 1942. godine hrvatski ministar unutrašnjih poslova Artuković slavodobitno saopštio da je 'jevrejsko' pitanje rešeno, ostaje osećaj zaprepašćenosti zbog blamantnog i nedoličnog pokušaja obmanjivanja javnosti za kojim je, pod plaštom navodnog izvinjenja, posegao Suljagić", piše u saopštenju.

Dodaje da je slične tvrdnje Suljagić već iznosio što je nailazilo na osude u delu međunarodne, a posebno nemačke javnosti.

Muzej žrtava genocida reagovao je i na pokušaj direktora Memorijalnog centra u Potočarima da povuče paralelu između Holokausta i zločina počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine rekavši da su njegovi sunarodnici doživeli tragičnu sudbinu upravo zbog "kože s kojom su se rodili", kao što je to bio slučaj i sa Jevrejima tokom Holokausta.  

"Ova tvrdnja Suljagića, zaprepašćujuća u svoj svojoj netačnosti, ukazuje na spremnost pojedinaca koji obavljaju odgovorne dužnosti da posegnu za rasnim teorijama koje impliciraju rasnu različitost evropskih Jevreja u razdoblju Drugog svetskog rata u odnosu na preostalo stanovništvo Starog kontinenta, odnosno savremenih Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate. Naime, direktor Memorijalnog centra u Potočarima je tom tvrdnjom pokušao da
transponuje nacističke rasne postulate u znatno docnije i istorijskim kontekstom potpuno specifično razdoblje ratova za jugoslovensko nasleđe", ističe se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida ukazao je na opasnost ovakvih nenaučnih i antičinjeničnih tvrdnji čija afirmacija, kako su istakli, u razdoblju koje je pred nama može da izazove nove podele i nestabilnost.

"Iskazujući istinski pijetet u odnosu na sve nedužne žrtve Drugog svetskog rata, kao i ratova za jugoslovensko nasleđe, muzej poziva sve pojedince, organizacije, institucije i organe vlasti, da se suzdrže od pokušaja krivotvorenja prošlosti, a posebno Holokausta i genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata", zaključuje se u saopštenju.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner