Srbija i Balkan

Francuska i Nemačka suprotno o odluci Prištine o zabrani dinara na KiM

Prema verziji francuskog ambasadora zemlje Kvinte su tražile suspenziju odluke CBK koja zabranjuje upotrebu dinara i definiše evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje, dok nemački ambasador kaže da je reč samo o lošoj primeni dobre odluke
Francuska i Nemačka suprotno o odluci Prištine o zabrani dinara na KiM© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je da su zemlje Kvinte zatražile od Prištine suspenziju odluke Centralne banke Kosova koja zabranjuje upotrebu dinara i definiše evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje, dok je njegov nemački kolega Jern Rode rekao da nisu kritikovale odluku Centrane banke o zabrani dinara na Kosovu već način njene implementacije.

"Zahtev koji smo postavili, mi i zemlje Kvinte, jeste da napravimo tranziciju pre nego što se ova uredba primeni. Trebalo bi da bude više konsultacija i informacija pre nego što se primeni. Pozivamo na suspenziju ove uredbe radi pravilnog informisanja stanovništva, i mogućnosti iznalaženja mogućih tehničkih rešenja", rekao je Gero gostujući na RTV Dukađini.

Francuski ambasador je naveo da je važno da obe strane sednu i razgovaraju o tehničkim pitanjima primene uredbe CBK ističući da je to jedini način za rešavanje novonastale situacije.

"Mislim da je važno za sve da, uprkos tehničkim detaljima, govorimo o penzijama, platama i pravilnom funkcionisanju škola i bolnica koje je koristila srpska zajednica u ovoj zemlji. Uredba CBK-a ima za cilj da ima veću transparentnost i mi to podržavamo, međutim ona ima potencijal direktnog uticaja na to kako će ova zajednica delovati, kako će ti ljudi primati svoje penzije, želeli bismo da imamo više konsultacija pre implementacije istog i šire informacije za ljude, govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki deo ljudi", rekao je Gero.

On je naveo da je vlada tzv. Kosova morala da, pre svega, pronađe odgovarajući način da ne zabrani transfer sredstava.

"Vlada Kosova, kao što demokratske vlade imaju moć da donose klauzule, kada su stvari zabranjene, mora da traži i pronađe načine da stvari koje predlažu ne zabranjuju druge stvari, kao što su transferi novca. Treba razgovarati sa ljudima na koje imaju direktan uticaj, pravi kanal je da se vodi dijalog", naglasio je francuski ambasador.

Gero je ponovio zahtev zemalja Kvinte rekavši da i Francuska takođe očekuje da Kosovo ispuni svoje obaveze i nastavi dalje sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

On je ocenio da ne vidi bolje rešenje u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od francusko-nemačkog plana.

"Ovde ne vidim nikakvo drugo rešenje osim francusko-nemačkog plana. To je rešenje koje je predloženo u septembru 2022. godine i o kome se razgovaralo i konačno izašlo u februaru 2023. i kao što je Jern Rode (ambasador Nemačke u Prištini) rekao da je dalo mnogo prednosti za Kosovo, bolje odnose, teritorijalni integritet, članstvo u međunarodnim organizacijama i druge stvari za šta se Kosovo borilo godinama", rekao je Gero.

On je naveo i da je predlog nacrta ZSO dobar.

"Ne samo da mislim da je to dobar nacrt, mislim da se i vlada slaže, jer je premijer izrazio spremnost da prihvati ako je to deo paketa, nije predložio nikakve izmene, ne mislim da je nacrt loš. Ovaj dokument ne daje ovlašćenja pored opština. Napisan je takav kakav jeste i odnosi se na ispunjavanje njihovih ovlašćenja koje poseduju, potpuno je legalan. Čekamo Udruženje sa Kosova, a to je sledeći član koji govori o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Moramo da nastavimo dalje za interes Kosova", rekao je Gero.

Nemački ambasador: Nismo kritikovali odluku već način primene

S druge strane, ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode izjavio je za RTV Dukađini da zemlje Kvinte nisu kritikovale odluku Centrane banke o zabrani dinara na Kosovu već način njene implementacije.

Rode je rekao da su za sprovođenje odluke bili potrebni dodatni razgovori kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

"Ovo je urađeno na način na koji nije trebalo da bude urađeno. Građane treba informisati. Mi ne kritikujemo odluku CBK, već način na koji se provodi, jer građani nisu bili informisani. Imamo dijalog, nema potrebe za dodatnim zahtevima i tenzijama", ukazao je Rode.

Dodaje da je jedan od načina za rešavanje ovog pitanja dogovor CBK i Narodne banke Srbije.

"Uvek pričamo o evropskim standardima a dobro upravljanje je jedan od načina. Upotreba dinara je već neko vreme problem, Srbija treba da se angažuje oko tog pitanja i transfera evra i za to bi trebalo da postoji način. Dve banke bi trebale razgovarati u okviru dijaloga i rešiti to pitanje kao što smo rešili pitanje registarskih oznaka, energetike i drugo", dodao je Rode.

Rode kaže da je optimista da će prevladati kompromis i racionalnost.

"Optimista sam i nadam se da će prevladati kompromis i racionalnost i Uvereni smo da je ovo tehničko pitanje i tako ćemo ga i tretirati, dobro je imati jasne instrukcije, jasne rokove, šta će se dešavati i kada i tada će javnost biti bolje informisana. Pročitao sam u novinama da će Srbi blokirati puteve, to su tenzije a sada nije vreme za to, potreban nam je dijalog", dodao je on.

image
VV inauguration
banner