Srbija i Balkan

Homen odgovara na vest o poternici: Otac i deda kolekcionari ordenja, optužba besmislena

Niti sam učestvovao u krađi, niti sam u bekstvu, poručio bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde
Homen odgovara na vest o poternici: Otac i deda kolekcionari ordenja, optužba besmislena© A.H./ATAImages

Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde, negirao je u pisanom saopštenju navode medija da je učestvovao u nestanku 43.000 državnog ordenja.

U pisanom odgovoru naslovljenom sa "Moj odgovor scenaristima filmske pljačke", prosleđenom medijima, on navodi da je o ovom slučaju i svojoj navodnoj umešanosti saznao iz medija.

"Kao što sam saznao i da sam u bekstvu. Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem. Ali, sigurno znam sledeće. Ovo nije tačno. Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu", naveo je on.

Dodao je da nije moguće izneti "pola tone odlikovanja" iz vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontra-obaveštajnu zaštitu, kao ni iz Predsedništva Srbije u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine.

Homen je naglasio i da ga niko ga u proteklih 15 godina nije zvao da da bilo kakvu izjavu povodom navodno nestalih odlikovanja i poručio da bi se "bez oklevanja odazvao takvom pozivu".

"Opšte je poznato da ja od 2012. godine nemam nikakve veze sa Vladom Republike Srbije niti sam ulazio u zgrade državnih organa", navodi Homen u pismu i podseća da već nekoliko godina sa porodicom ne živi u Srbiji.

On navodi da je opšte poznato da su "njegov deda i otac bili kolekcionari ordenja, pa samim tim da se u kolekciji nalazi ordenje koje je sakupljano 50 godina".

Treće osnovno javno tužilaštvo juče je saopštilo da je osam osoba je uhapšeno, dok se za dve traga, zbog sumnje da su opljačkali desno krilo Palate Srbija i iz kancelarije u njemu odneli vredno državno ordenje. Jedno od ta dva lica za kojima se traga je, navodno, Homen.

image