Srbija i Balkan

Kurti ponovo briljira: Za Evropu i demokratiju dobro što je Rusija izašla, a "Kosovo" ulazi u SE

U Prištini se tvrdi da članstvo u Savetu Evrope otvara put tzv. Kosovu da tuži Srbiju, posebno za nestala lica
Kurti ponovo briljira: Za Evropu i demokratiju dobro što je Rusija izašla, a "Kosovo" ulazi u SEwww.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je za Evropu dobro što je Rusija izašla, a "Kosovo" ulazi u Savet Evrope.

"Veoma je dobra vest za Evropu, albanski narod, ali i za demokratiju što u ovoj geopolitičkoj i istorijskoj eri Ruska Federacija izlazi, a Kosovo ulazi u Savet Evrope", izjavio je Kurti.

"To je jedna vrsta velike zahvalnosti i razumevanja za naše građane koji se pridružuju ovoj uglednoj evropskoj i svetskoj instituciji", rekao je Kurti, prenose albanski mediji u Prištini.

Govoreći o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, Kurti je dodao da tu materiju reguliše tzv. Kosovska centralna banka.

"Ka članstvu u Savetu Evrope vodi nas ministarstvo spoljnih poslova, a za pitanje evra kao jedine valute na Kosovu, zadužena je Centralna banka Kosova. Ta institucija je donela odluku o novoj uredbi, u okviru nje desetostepeni tromesečni plan tranzicije. Podržaćemo ovaj plan u onoj meri u kojoj je tiče izvršne vlasti", rekao je Kurti.

Po tvrdnji predsednika tzv. kosovske vlade, pomoć Srbije građanima na Kosovu nije zabranjena, već ona, kad stiže, mora biti konvertovana u evre.

"Čak i u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, u lokalima se plaća u evrima. Da ne zaboravimo da postoji preko 33.000 bankovnih računa na koje Srbi dobijaju pomoć u evrima, a koje im daje vlada republike Kosovo. Nećemo mi zaustaviti pomoć koja im stiže iz Srbije, ali ako dođe u dinarima, na Kosovu ih treba konvertovati u evre", rekao je Kurti.

Članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope već danima je, inače, glavna tema za albanske medije na KiM.

Oglasio se i predsednik vladine komisije za nestale Andin Hoti koji je u emisiji "Info plus" na RTK izjavio da "članstvo u Savetu Evrope otvara put Kosovu da tuži Srbiju, posebno za nestala lica i za informacije koje traže, a ne dobijaju iz Srbije".

Po mišljenju Hotija, punopravnim članstvom tzv. Kosova u Savetu Evrope, komisija za nestale dobija pravo da koristi pravne instance.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izašla je posle pozitivne ocene Dore Bakojani za prijem lažne države u Savet Evrope sa tvrdnjom da formiranje Zajednice srpskih opština nije u ovoj fazi uslov za članstvo Kosova u Savet Evrope.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, prenosi "Ekonomija onlajn", da je članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama zasluga saveznika, odnosno "njihovog jasnog stava da pomognu u napretku Kosova".

image